ALBLASSERDAM – Op basisschool De Schalm aan de Kerkstraat in Alblasserdam is deze week het 150-jarig bestaan van de school gevierd. De feestweek werd maandag geopend door burgemeester Jaap Paans en door Bert de Haan van de Historische Vereniging. Dinsdag konden kinderen een rondje meerijden met een paardentram. Verder kon men ponyrijden op het plein. ’s Middags werd een vossenjacht gehouden in de wijk. Woensdag gaven de kinderen aan de ouders en andere belangstellenden een muzikale voorstelling in Blokweer.

Donderdag was er een patatkraam op het plein. Verder was er een reünie voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten. Vrijdag werd afgesloten met tal van activiteiten en spellen op het plein. Zo was er een rodeostier, een draaimolen, een reuzensjoelbak, een kazenspel en konden kinderen springen op een springkussen en kon men bij de kop-van-jut zo hard mogelijk met een hamer slaan. Verder konden de kinderen zich laten schminken en waren er suikerspinnen en popcorn.

Oud-journalist en oud-leerling Kees van Tol merkte op dat hij in 1966 een verzilverd speldje kreeg ter gelegenheid van het eeuwfeest. “Hoe zit dat? Welnu: in 1866 ging de school van start, met 133 leerlingen, en twee jaar later, 30 oktober 1868, werden bij Koninklijk Besluit de statuten goedgekeurd. Kortom: er is altijd wel een jaartal te vinden om een jubileumfeest aan op te hangen,” aldus Van Tol op zijn Facebookpagina.

 

Foto’s: Peter Stam.

Onderstaande foto’s zijn van eerder deze week. Ze zijn gemaakt door Marieke van der Kuijl en Jeanne Voogt.