ALBLASSERDAM – Bewoners van de West-Kinderdijk in Alblasserdam hebben zaterdag 22 september 2018, tijdens een buurtfeest, afscheid genomen van Mercon Kloos. Naar verwachting wordt eind dit jaar begonnen met de sloop van de oude werf, die plaatsmaakt voor woningbouw. De bewoners waren bij elkaar voor de derde editie van ‘’n dijk van een feest’ op Nationale Burendag. “Het buurtfeest is traditioneel meer dan een hapje en een drankje. Elke keer wordt gezocht naar een thema. Mede daarom is het tweejaarlijks buurtfeest in de loop der jaren een waardevol evenement geworden, met dit jaar een heel bijzondere editie,” vertelt Erno Hartsuiker namens het organiserend comité.

Hartsuiker vervolgt: “Eind van dit jaar zal begonnen worden met de sloop van de Mercon Kloos werf. De werf was 175 jaar lang sterk beeldbepalende industrie voor de buurt.” Normaal wordt het buurtfeest in tuinen van buurtbewoners georganiseerd. Hartsuiker: “Maar dit jaar gaven de gemeente en de grondeigenaar, bij hoge mate van uitzondering, toestemming om het buurtfeest op het terrein van de werf te organiseren. Een bijzondere editie, waarbij wethouder Arjan Kraijo en de projectontwikkelaar aanwezig waren. Samen met hen namen de bewoners tijdens dit feest symbolisch afscheid van de werf.”

De Historische Vereniging had foto’s beschikbaar gesteld, die bij bewoners herinneringen ophaalden. De Historische Vereniging geeft volgend jaar een grote tentoonstelling over Kloos 175 jaar in de bibliotheek van Alblasserdam.

De buurtbewoners kregen na afloop een groepsfoto voor de werf en een luchtfoto van hun woning. Hartsuiker besluit: “Het regenachtige weer weerhield de ruim 100 bezoekers er niet van om tot diep in de nacht een geweldig samenzijn te hebben.”