ALBLASSERDAM – Camperpark Kinderdijk verhuist mogelijk eind 2019, wanneer het huurcontract op de huidige locatie Haven-Zuid afloopt, naar Sportpark Souburgh in Alblasserdam. Dat meldt de gemeente Alblasserdam vrijdag 3 augustus 2018 in een persbericht. Qua grootte komt dit terrein overeen met de wensen van de exploitant van het camperpark. Hij heeft te kennen gegeven naar deze locatie te willen verhuizen en heeft daartoe een verzoek ingediend bij het bestuur van de gemeenschappelijke regeling Sportpark Souburgh. Als dit bestuur positief is over het plan of in elk geval geen bezwaar heeft, dan laat het college van B&W onderzoek doen naar de mogelijkheden om één van de voetbalvelden van vv Alblasserdam op Sportpark Souburgh als camperpark in te richten.

De keuze voor Souburgh als camperlocatie hing al langer in de lucht, maar werd nooit bevestigd. In december 2017 vertelde ondernemer Kees van Vuuren in het Algemeen Dagblad dat er een nieuwe plek was gevonden voor zijn camperplaats. Van Vuuren wilde toen nog niet zeggen waar dat precies was, omdat ‘de buurt nog geïnformeerd moest worden’. De gemeente Alblasserdam liet toen weten dat de locatie nog ‘onderwerp van studie’ was. Toch werd dezelfde week al anoniem gemeld dat de beoogde locatie Sportpark Souburgh was. Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn.

Enige mogelijke optie
Sportpark Souburgh is volgens het college de enig mogelijke optie voor een definitief camperpark binnen Alblasserdam. In een persbericht van de gemeente is te lezen: “Het terrein ligt dichtbij deA15 en de afslag Alblasserdam/Kinderdijk en is vanaf de rotonde Edisonweg relatief eenvoudig te ontsluiten. Recreatiemogelijkheden als Vinkenwaard en de Alblas zijn vlakbij, evenals de voorzieningen in het centrum(winkels, horeca, uitgaan). Ook is het terrein goed bereikbaar met openbaar vervoer (ook waterbus). Tot slot biedt het sportpark de camperaars een groene omgeving.”

Alblasserdam wil onderneming graag behouden
Volgens de gemeente is de campermarkt is een groeimarkt in deze regio. “Dat blijkt uit een onderzoek naar campertoerisme dat VVV Zuid-Holland Zuid vorig jaar in opdracht van de Waterdriehoek uitvoerde.”

Het Alblasserdamse Camperpark Kinderdijk opende begin 2016 zijn poorten. De gemeente laat in een persbericht weten: “Het is vanaf het begin een groot succes. Alblasserdam wil deze onderneming daarom graag de mogelijkheid bieden zich definitief in het dorp te vestigen. De camperaars, afkomstig uit diverse landen in Europa, komen vooral af op het Werelderfgoed Kinderdijk. Doordat zij hun camper in Alblasserdam parkeren en voor een bezoek aan het molengebied op de fiets of ander vervoersmiddel overstappen, veroorzaken deze bezoekers geen verkeersdrukte op de dijk of parkeerdruk in Kinderdijk. De lokale economie vaart wel bij de camperaars; uit het onderzoek van VVV Zuid-Holland Zuid komt naar voren dat zij gemiddeld € 67,-per nacht uitgeven aan boodschappen, brandstof en extra’s.

Kosten aanleg niet voor rekening gemeenschap
De huidige locatie van het camperpark is vanaf eind 2019 nodig voor de ontwikkeling van het Havengebied. De gemeente heeft met de exploitant afgesproken zich in te spannen een nieuwe locatie te zoeken. Dat gebeurt nu met het onderzoek naar de mogelijkheden op Sportpark Souburgh. Uitgangspunt van het college is dat de verplaatsing van het camperpark de gemeenschap geen geld mag kosten; de kosten voor de aanleg zijn voor de exploitant. Voor het aanpassen van de ontsluitingsroute vanaf de rotonde kan mogelijk subsidie worden aangevraagd bij derden zoals de provincie.