ALBLASSERDAM – Tijdens de Open Monumentendag op 8 september 2018 kunnen mensen in Alblasserdam deelnemen aan een fiets –en wandelroute met het thema ‘In Europa’. Door middel van fotoborden, krijgen deelnemers informatie over bedrijven die in Alblasserdam  gevestigd waren of soms nog gevestigd zijn en iets met de scheepsbouw te maken hadden / hebben. Veel van deze bedrijven hadden hun klanten niet alleen in Nederland en Europa, maar soms ook over de hele wereld.

Open Monumentendag heeft als thema “In Europa”. De werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard haakt hierop in en wil iets laten zien over de historie van de scheepsbouw langs de dijk van Alblasserdam.

De werkgroep probeert verspreid over de route en bijvoorbeeld in de buurt van de foto- borden oud-werknemers, (oud)-inwoners van Alblasserdam te mobiliseren om eventuele vragen te beantwoorden en om tevens nog leuke verhalen of anekdotes toe te voegen.

Er zijn foto’s te zien van o.a. de Kabelfabriek, de grotere scheepswerven zoals van der Giessen-de Noord (nieuwe werf), Verolme (oude werf), Oceanco,  von Lindern, Kloos, Vroege, J&K Smit en kleinere scheepswerven zoals Vermeulen, Janse, Jonker, Tukker en Beenhakker. Maar ook van diverse toeleveringsbedrijven zoals de conservenfabriek Meursing,  verzinkerij Clements, houthandel Klaver, zeilmakerij en machinefabriek van der Lee, papiergarenfabriek, Nederlandse touwfabriek en Variël.

De route is ongeveer 6 kilometer en slingert zich als een lint langs de Noord in Alblasserdam over de Ruigenhil, Dam, Zuiderstek, Cortgene, West- en Oostkinderdijk en eindigt bij Hotel Kinderdijk/Biggelmee.

De Historische Verenigingen zoekt oud-werknemers die op zaterdag 8 september een en ander over de bedrijven kunnen vertellen. Opgave kan via de email [email protected] of bellen naar Dick van Bochove, telefoonnummer 078-6913632, secretaris van de werkgroep tentoonstellingen.

Foto’s: Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

tewaterlating in 1960 van 3 schepen bij Werf de Noord.

bark Alblasserdam van rederij J Vroege.

doop van Padus bij Werf de Noord.

tewaterlating van Zuiderkruis bij Verolme.

Deel dit bericht via...