ALBLASSERDAM – Op sociale media is ophef ontstaan vanwege een filmpje van een verstandelijk beperkte medewerker van de Dirk van den Broek in Alblasserdam. De man, die al dertien jaar als vakkenvuller bij de supermarkt zou werken, zou worden gebruikt voor ’rotklusjes’. Op het filmpje, dat inmiddels vele duizenden keren is gedeeld en bekeken, is te zien hoe de man onkruid rondom het gebouw haalt. Op de vraag van de filmer waarom de man de tegels moet schoonmaken antwoordt de Dirk-medewerker dat hij geen idee heeft. “Misschien omdat ik donker ben.” De maker van de video reageert verontwaardigd dat hem dit niet een taak voor de man lijkt. “Ik vind het niet leuk, maar ik luister liever”, geeft de Dirk-medewerker aan.

Een familielid van de man op uit haar ongenoegen op Facebook. Ze zegt dat haar oom een geestelijke beperking heeft. De man werkt al dertien jaar als vakkenvuller. De man zou al vaker geklaagd hebben maar wordt volgens het familielid als een slaaf behandeld. De supermarktmedewerker zegt normaal altijd binnen te werken. “Maar nu is mijn baas weg en word ik misbruikt om dit te doen. Met mijn jobcoach heb ik afgesproken dat ik altijd mag vakkenvullen.”

Onder de video, die op diverse accounts inmiddels is geplaatst, wordt vooral boos en verontwaardigd gereageerd. Supermarkt Dirk krijgt er flink van langs. Ook worden er veel negatieve recensies over Dirk geplaatst. Een aantal mensen vindt de boze reacties overdreven. “Een hovenier doet ook dit werk. Je wilt als winkel dat je pand er toch netjes bij staat? Zo zwaar werk is het niet,” reageert iemand onder de video.

Een woordvoerster van Dirk van den Broek zegt dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar de werkomstandigheden van de man. De supermarktketen komt later met een uitgebreide reactie.

De betreffende video is op verzoek van de familie verwijderd.