ALBLASSERDAM – Een 31-jarige drugsdealer uit Alblasserdam is vrijdagmiddag 8 juni 2018 door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De Alblasserdammer handelde het afgelopen jaar in diverse soorten drugs zoals wiet, speed en XTC en cocaïne. Het dealen vond op en rondom het Scheldeplein plaats. Op maandag 5 maart 2018 werd er een eind gemaakt aan de activiteiten van de plaatselijke drugsdealer die handelde in soft- en harddrugs.

Eigenlijk was het de bedoeling dat agenten op 5 maart, op de zogenoemde ‘klapdag’ klanten van de man zouden ‘afvangen’ voor bewijs. De actie mislukte echter, want de Damdorper was na de deal met de eerste klant al op de hoogte van de agenten die de boel in de gaten hielden. Toen bleek dat de man door had dat er politie stond, werd besloten om de dertiger dan maar direct te arresteren. In zijn woning en in zijn kleding werden daarbij diverse soorten drugs aangetroffen.

Mooi werk
Een woordvoerder van de politie zei na de arrestatie: “De aanhouding van de man komt niet uit de lucht vallen. Buurtbewoners maakten zich al langer zorgen over de jeugd, die op en rond het Scheldeplein door de verdachte werd voorzien van allerlei soorten soft- en harddrugs.” Wijkagent Martin Stam vulde aan: “Het leefde behoorlijk in de wijk. We hebben alle klachten verzameld en toen we genoeg onderzoeksinformatie hadden, hebben we het aan de recherche overgedragen. Zij pakten het op en de aanhouding was kort daarna een feit. Mooi werk.”

Bezorgde oma
De officier van justitie vertelde vrijdag tijdens de zitting hoe een oma een brief naar burgemeester Jaap Paans had gestuurd, waarin de vrouw haar zorgen uitte over het feit dat de verdachte drugs leverde aan haar 16-jarige kleindochter. “Handel in drugs levert alleen maar ellende en verloedering op in een wijk. Dat reken ik u zwaar aan. Dat u ook heeft geleverd aan minderjarige kinderen, maakt het nog veel erger,” stelde de officier. De Alblasserdammer ontkende drugs geleverd te hebben aan minderjarigen.

Eigen verslaving bekostigen
De man, die naar eigen zeggen zichzelf heeft opgevoed, omdat zijn vader al was vertrokken voordat de hij geboren was en zijn moeder door medische redenen niet voldoende voor hem kon zorgen, begon de drugshandel om zijn eigen wietverslaving te kunnen bekostigen. “Op mijn veertiende ben ik gestopt met school en ben ik gaan werken. Ik heb eigenlijk altijd gewerkt. De laatste zes jaar werkte ik voor de een krantendistributiecentrum, maar dat betaalde niet geweldig. Doordat ik veel wiet gebruikte en geen uitkering aan wilde vragen, ben ik zelf drugs gaan verkopen. Het is geen excuus, maar achteraf kun je zeggen dat ik mezelf verkeerd heb opgevoed. In de gevangenis heb ik geen drugs, dus ik gebruik nu niets meer,” vertelde de man.

Auto vernield
Behalve het dealen en voorhanden hebben van drugs, werd de man ook verweten dat hij in februari 2018 de bestelauto van iemand in Alblasserdam had beschadigd. De verdachte had nog geld tegoed van de zoon van de eigenaar van de wagen. “Dat was een gefrustreerde actie. Die sloeg nergens op. Het was een domme fout. Ik heb die auto beschadigd en wil de schade betalen. Dat lijkt me niet meer dan normaal,” aldus de Damdorper.

Eis
De officier van justitie zei in zijn requisitoir het de man zwaar aan te rekenen dat hij drugs heeft gedeald. “Aan de andere kant zie ik hier ook een berouwvolle verdachte voor me zitten. U mag weten dat ik mijn eis hier op zitting heb aangepast in uw voordeel. Ik eis een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder moet u de schade die aan de auto is ontstaan, betalen. Het gaat om een bedrag van 2120 euro.”

Uitspraak
De advocaat van de man probeerde nog voor elkaar te krijgen dat zijn cliënt, die sinds maart in de gevangenis zit, deze week nog vrij te krijgen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De rechtbank, die normaal pas na twee weken laat weten wat de uitspraak is geworden, deed vrijdag direct uitspraak, omdat de verdachte alles bekende en een oordeel daarmee redelijk eenvoudig was. De rechtbank veroordeelde de man conform de eis van justitie. “Mensen willen dit niet in hun wijk. Je ziet dat het nogal wat onrust geeft in een buurt. Wij zien geen ruimte om een nog kleiner deel onvoorwaardelijke cel op te leggen en zullen meegaan in de eis van de officier. U wordt veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. U moet zich daarbij houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet u zich melden bij de reclassering, zolang de reclassering dat nodig vindt. Verder mag u geen verdovende middelen meer gebruiken en moet u meewerken aan urinecontroles. Tot slot wijst de rechtbank de vordering van de benadeelde partij toe. U moet 2120 euro schadevergoeding betalen voor de vernieling aan de bestelauto.”

De verdachte heeft twee weken de tijd voor hoger beroep.