Advertorial
ALBLASSERDAM – “Ik denk dat ik in mijn ‘dieetcarrière’ wel 888 kilo ben afgevallen. Er is geen dieet dat ik niet heb geprobeerd,” vertelt gewichtsconsulente Bellina de Haan uit Alblasserdam. Uit eigen ervaring weet zij hoe moeilijk het kan zijn om af te rekenen met overtollige kilo’s. Vanuit die ervaring is Bellina zich verder gaan verdiepen in een gezondere levensstijl. In het afgelopen jaar besloot zij haar kennis en ervaring in te gaan zetten om andere mensen in haar dorp en regio te helpen bij het behalen van een gezondere levensstijl en prettig gewicht.

Niet meer tobben
Bellina vertelt: “In juni 2017 heb ik mijn diploma ‘gewichtsconsulente’ behaald en heb ik mij ingeschreven bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Ik ken inmiddels alle kanten van de medaille en vind het zo mooi om mensen met mijn kennis en ervaring te begeleiden, zodat zij niet hun leven lang moeten tobben met hun gewicht.”

Kennismaking
Bellina Gewichtsconsulente is gevestigd in een praktijk aan huis aan de Reigerstraat 30 in Alblasserdam, met uitzicht op Werelderfgoed Kinderdijk. Cliënten die willen afvallen of aankomen, starten met een kennismakingsgesprek, waarbij besproken wordt wat de wensen zijn en wat iemand wil bereiken. Heel laagdrempelig en onder het genot van een kopje koffie of thee. Bellina: “In principe bepaalt iemand zelf wat zijn of haar doel is. Samen bespreken we of dit realistisch en haalbaar is.” Bellina begeleidt ‘gezonde’ mensen met gewichtsproblemen. “Zieke mensen verwijs ik door naar een diëtist.”

Dagboek
Voorafgaand aan het intakegesprek, is het de bedoeling dat de cliënt een ‘dagboek’ bijhoudt gedurende ongeveer 4 à 5 dagen, waarin opgeschreven wordt wat er wordt gegeten en gedronken en hoeveel er bewogen wordt. Tijdens de intake wordt goed gekeken naar de leefsituatie en naar de eventuele ‘afvalhistorie’. Daarnaast worden gewicht, lengte, tailleomtrek, vetpercentage, spierpercentage en het visceraal vet opgemeten en BMI uitgerekend. “Ik bereken vervolgens hoeveel calorieën, vitaminen en mineralen er worden gebruikt en aan de hand daarvan doe ik een voorstel voor een gezond voedings –en beweegadvies. Ik geef geen uitgekauwd menu, maar wel handvatten. Op verzoek geef ik ook recepten,” vertelt Bellina. “Elke lichaam is anders; advies op maat dus.”

Balans gevonden
De gewichtsconsulente vervolgt: Mensen hebben niet het idee dat ze een dieet volgen. Ze krijgen echter wel een veel gezonder voedingspatroon en dat geeft meer energie.” Zelf heeft Bellina bijna alle diëten wel geprobeerd. Inmiddels is zij sinds 2013 op haar streefgewicht. “De balans heb ik intussen gevonden. Het blijft werken, het blijft logisch nadenken en het blijft mezelf uitdagen. Koken doe ik zoveel mogelijk vers, onbewerkt, zonder pakjes en ik gebruik zo weinig mogelijk toegevoegde suikers en pas tegenwoordig op met het gebruik van zout.”

Geen buikpijn meer
Door in beeld te brengen wat er wordt gegeten, heeft Bellina inmiddels ook al twee mensen van hun chronische buikpijn af kunnen helpen. “Door elimineren en toevoegen kwam ik erachter dat deze klanten intolerant waren voor lactose. Beiden hadden veel buikpijn en onderzoeken via huisarts en ziekenhuis gaven geen duidelijk ziektebeeld. De buikpijn is nu over.”

Wandelen
Verder organiseert de Alblasserdamse wekelijks een wandeling door de regio. Elke dinsdagochtend om 8.45 uur start bij de praktijk in de Reigerstraat de ‘fit-walk’. Bellina: “Het is een stevige wandeling van ruim een uur. Gezellig of serieus praatje, stevige pas en met een opgeruimd en fit gevoel de dag in. Ik bied dit gratis aan als extraatje en motivatie voor mijn cliënten.” Mensen die geen cliënt zijn, maar wel mee willen wandelen zijn ook van harte welkom. Voor een vergoeding van 7,50 euro kunnen zij een uur meelopen. Bij afname van een strippenkaart voor zeven keer wandelen en betaling vooraf is de achtste wandeling gratis. De strippenkaart is één jaar geldig.

Openingstijden en contact
De praktijk is overdag van maandag tot en met vrijdag open. In overleg kan ook in de avond een afspraak worden gemaakt. Bellina is bereikbaar via het nummer 0618828200 en via bellina@telfort.nl. Verder is Bellina Gewichtsconsulente te vinden op deze Facebookpagina , waar ook regelmatig ‘challenges’ worden gedeeld. Meer informatie over de werkwijze en de prijzen is te vinden op haar website bellina.nu.

Vergoeding
Omdat Bellina Gewichtsconsulente is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland worden haar consulten door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed middels de aanvullende zorgverzekering.