ALBLASSERDAM – Vijf zware defensiehelikopters hebben vrijdag 25 mei 2018 over Alblasserdam en Kinderdijk gevlogen. De helikopters maakten in de middag een verkenningsvlucht in verband met een aantal grote militaire oefeningen. Het Defensie Helikopter Commando van Nederland is tot en met 6 juni gastheer van de internationale oefening: de Air Centric Personnel Recovery Operatives Course (APROC). Vliegbasis Gilze-Rijen ontvangt ongeveer 500 militairen en verschillende helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen uit tien landen.

Ieder jaar houdt het European Personnel Recovery Centre de APROC. Dat gebeurt steeds in een ander aangesloten land. Deelnemende landen zijn dit jaar onder andere België, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De cursus richt zich op het redden van vliegtuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben. Deelnemers leren over de reddingsoperaties en beoefenen tactieken, technieken en procedures, nodig om een goede reddingsoperatie uit te voeren.

Helikopters vliegen de komende tijd vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen naar diverse oefengebieden in Nederland en België om daar ‘gestrande’ vliegtuigbemanningen op te pikken. Om realistische scenario’s na te bootsen, fungeren kleine grondeenheden als oefenvijand. De meer ervaren vliegers krijgen training in het leiden van een reddingsmissie. Een internationale staf stuurt de cursus vanaf Gilze-Rijen aan. Op het oefenterrein Vijf Eiken bij Gilze-Rijen verblijven tijdens de cursus ongeveer 300 Engelse militairen in een bivak.

Vliegbewegingen
De oefening startte weliswaar woensdag, maar de dag ervoor arriveerden alle deelnemende helikopters en 2 Eurofighter-jachtvliegtuigen. Tijdens APROC vinden vliegbewegingen overdag en tijdens reguliere openstelling plaats (tot 16.30 uur). De cursus duurt in totaal acht dagen. Per dag worden drie missies gevlogen. Iedere missie vindt plaats in een ander oefengebied, zowel in Nederland als in België.

De verwachting van Defensie is dat de helikopters alleen vrijdag bij Alblasserdam te zien zijn. De rest van de oefeningen vinden elders in het land plaats.