ALBLASSERDAM – Een 31-jarige man uit Alblasserdam is woensdag 23 mei 2018 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een celstraf van zes weken. De straf is een stuk hoger dan het Openbaar Ministerie had geëist. De man heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het openbreken van de automaten bij de stofzuigers en wasboxen van De Haan aan de Edisonweg in Alblasserdam en bij Autoservice Lekkerland aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland. De man haalde in het totaal drie keer geld uit de automaten en maakte daarbij kleine bedragen los geld buit.

Bloedvegen
De eerste keer dat er los geld door de Alblasserdammer wordt gestolen is op 6 augustus 2017 bij de wasboxen van De Haan aan de Edisonweg in Alblasserdam. De Forensische Opsporing van de politie treft bij het onderzoek bloedvegen aan op een kast. Het DNA dat in dit bloed wordt aangetroffen, komt overeen met de dertiger. Ook wordt de man herkend op de camerabeelden. De man heeft bij de politie ook bekend dat hij degene was die de automaat had opengebroken met een beitel en een tang.

Heterdaad
Op 15 augustus ziet een getuige een persoon rommelen bij de automaten van De Haan aan de Edisonweg en belt 112. Agenten treffen de verdachte aan. Zijn handen zitten onder de modder en niet veel later zien de agenten dat de automaten bij de wasboxen zijn opengebroken. Ook wordt er wat muntgeld aangetroffen bij de Alblasserdammer.

DNA
De derde en laatste diefstal vindt plaats op 23 november 2017 bij Autoservice Lekkerland aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland. Daar wordt ook een automaat vernield en daar wordt ook wat los geld meegenomen. De politie treft op een opengebroken plaat diverse bloedsporen aan. Het DNA komt opnieuw overeen met dat van de Damdorper. Als de politie hem daarmee confronteert, ontkent de man alles en beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

Behandeling
De officier van justitie eiste woensdag een werkstraf van honderd uur, waarvan vijftig uur voorwaardelijk. “Meneer heeft op meerdere momenten geld gestolen en heeft daarmee anderen schade en overlast toegebracht. Meneer is verslaafd aan alcohol en drugs, heeft geen geld, geen uitkering en geen dagbesteding. Door de reclassering wordt hij omschreven als een zorgmijder. Er moet echt iets gebeuren om hier verandering in te brengen. Een geldboete vind ik niet passend. Ik vind het van belang dat er een kader komt, waarin een behandeling opgestart kan worden. Daarom eis ik naast de werkstraf ook een meldplicht en behandelplicht bij de reclassering. Verder is er een vordering van Autoservice Lekkerland. Zij vragen 165,55 euro aan schadevergoeding. Ik wil u vragen daar 65,55 euro van toe te kennen. De honderd euro die er aan inkomstenverlies zou zijn, vind ik onvoldoende onderbouwd,” aldus de openbaar aanklager.

Hogere straf
Omdat de verdachte niet aanwezig was bij de zitting, deed de rechter direct na de eis uitspraak. Hij legde een veel hogere straf op dan werd geëist. De rechter vertelde: “Meneer heeft genoeg kansen gehad. Hij is meerdere malen veroordeeld. Dat was dan wel voor andersoortige feiten, maar ik zie niet in waarom ik nu nog een werkstraf zou moeten opleggen. Ik ga hem veroordelen tot zes weken gevangenisstraf. Een meldplicht en behandelplicht ga ik niet opleggen. Zolang ik niet van meneer zelf hoor, dat hij steun en hulp nodig heeft, ga ik daar de reclassering niet mee belasten. Verder vind ik dat meneer 165,55 euro aan schadevergoeding moet betalen. Ik vind de vordering, in tegenstelling tot de officier, wel voldoende onderbouwd. Meneer heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, omdat hij hier vandaag niet is, zal hij dat dan maar via de media moeten vernemen.”