ALBLASSERDAM – Psalmzangkoor Tehilla presenteert 9 juni 2018 in de Grote Kerk aan het Cortgene in Alblasserdam haar eerste cd in een serie. Dit gebeurt tijdens een uitvoering van het koor die om 19.30 uur start. Organist van de avond is Arjan Kuiper. De cd-presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Ontmoeting. De cd die Tehilla op 9 juni presenteert, is het eerste resultaat van een uniek project. Ruim 150 jaar nadat het psalmboek van Johannes Worp uitkwam, heeft Tehilla het initiatief genomen om alle 150 Psalmen en de 12 Enige Gezangen uit dit koraalboek vierstemmig op cd te zetten.

Eerste keer vierstemmig 
Het boek van Worp is inmiddels door generaties organisten gebruikt voor begeleiding van de samenzang in de kerk. En tienduizenden schaften de eerste druk (1865) of een van de vele herdrukken aan om er thuis uit te spelen en bij te zingen. Hoewel het helemaal spoort met de mogelijkheid die Worp zelf aangaf, is het nu pas voor het eerst dat een koor zich waagt aan een vierstemmig gezongen uitvoering van alle psalmen en de toegevoegde twaalf gezangen.

Dirigent
Vaste dirigent Gerard de Wit heeft de verantwoord geharmoniseerde koralen van Worp ritmisch gearrangeerd en daar waar de zetting er ruimte voor bood, eenvoudige versieringen aangebracht. Hij speelde de voor-, tussen- en naspelen in op het historische Meijer (1881) Reil-orgel in de Grote Kerk te Alblasserdam.

Stichting Ontmoeting

Zaterdag 9 juni is de eerste cd te koop. Een medewerker van Stichting Ontmoeting zal een appèlwoord verzorgen. Er wordt ook een collecte voor Ontmoeting gehouden. Een deel van de opbrengst van de cd is eveneens voor deze stichting, die op professionele wijze hulp biedt aan mensen die in de samenleving zijn vastgelopen.

Het koor
Psalmzangkoor Tehilla (= Lofprijzing) is een interkerkelijk gemengd koor bestaande uit zo’n 30 zeer gemotiveerde muziekliefhebbers. Het koor staat onder leiding van dirigent, organist en klavecinist Gerard de Wit uit Zwijndrecht. Zangers wie het unieke Worp-project aanspreekt kunnen zich aanmelden via de website www.psalmzangkoortehilla.nl. Het koor repeteert één keer in de twee weken op donderdagavond in de dependance van de Ds. Joannes Beukelmanschool in Alblasserdam (Weversstraat).

Nostalgie
Tehilla wil met het project ook een stukje nostalgie vastleggen. “Want waar 100 jaar geleden een harmonium stond, was het Psalmboek van Worp doorgaans bij het meubilair inbegrepen.”