REGIO – Tweede Kamer heeft ingestemd met de samenvoeging van Giessenlanden en Molenwaard per 1 januari 2019. Het wetsvoorstel werd aangenomen met een ruime meerderheid. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting voor de zomer behandeld in de Eerste Kamer. Na instemming van de Eerste Kamer ontstaat per 1 januari de gemeente Molenlanden.

Op 21 november 2018 vinden, net als in andere herindelingsgemeenten, gemeenteraadsverkiezingen plaats. De gemeente Molenlanden krijgt een oppervlakte van 192 km² en telt straks ongeveer 43.500 inwoners. Onder de nieuwe gemeente vallen onder meer de dorpen Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas, Streefkerk en Bleskensgraaf.

Molenwaard
De gemeente Molenwaard ontstond op 1 januari 2013 door een samenvoeging van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Gelegen in het noorden van de Alblasserwaard herbergt zij ongeveer 29.000 inwoners op een oppervlakte van circa 126 km². De noordgrens wordt gevormd door de rivier de Lek.

Giessenlanden
De gemeente Giessenlanden is per 1 januari 1986 ontstaan door samenvoeging van de (voormalige) gemeenten Arkel, Giessenburg, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen. De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben in november 2016 besloten om te fuseren.