ALBLASSERDAM – Mevrouw Lijntje Forman – Van Buren uit Alblasserdam is woensdag 28 maart 2018 honderd jaar geworden. Burgemeester Jaap Paans ging bij mevrouw, die in een aanleunwoning woont bij de Alblashof, langs om haar persoonlijk te feliciteren met de bijzondere mijlpaal. Als cadeau ontving de Alblasserdamse een bos bloemen.

Vooraf twijfelde mevrouw even of de burgemeester wel welkom was. Dat lag zeker niet aan de burgervader zelf, maar aan het feit dat een gepland burgemeestersbezoek bij haar vijftigjarig huwelijk niet goed ging. “De burgemeester van toen zou langs komen. We hebben twee dagen zitten wachten, maar hebben de burgemeester nooit gezien,” vertelt mevrouw. Na aankomst van de burgemeester ontstond er al snel een goed gesprek en was de Alblasserdamse blij met het bezoek.

Gymles
Ondanks haar hoge leeftijd, doet de honderdjarige nog veel dingen zelfstandig. Tot enkele weken geleden was mevrouw zelfs nog actief bij de gymlessen van Gerda Zijderveld. Ze vertelt: “Ik heb meer dan twintig jaar op de gymnastiek gezeten.” Het motto van Lijntje Forman is ‘gewoon doorgaan’. Haar schoondochter illustreert: “Een aantal weken geleden had ze de griep. Normaal gesproken gaan mensen dan op bed liggen, maar zij kleedde zich gewoon aan, ging aan tafel zitten en deed de dingen die ze normaal doet. Ze at alleen wat minder.”

Bewogen leven
Mevrouw Forman – Van Buren werd in 1918, net voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, geboren in IJsselmonde. Zij verhuisde later naar Nieuw-Lekkerland, omdat haar man een baan kreeg bij een scheepswerf in Kinderdijk. Nog weer later woonde mevrouw langs de West-Kinderdijk en de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam. Inmiddels woont de eeuweling alweer geruime tijd in één van de aanleunwoningen bij de Alblashof. “Vanaf dat de aanleunwoningen hier zijn gebouwd, woon ik hier.” De honderdjarige kijkt terug op een bewogen leven, waarin zij ook een ‘hoop armoede’ heeft meegemaakt. Ook heeft zij mogen genieten van veel mooie momenten, waaronder de tochten met haar man op een zeilboot en een motorboot.

Familie
Mevrouw heeft twee zoons, vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. “Eén van mijn kleinkinderen zei het altijd al: ‘Oma, u wordt honderd’ en dat is uitgekomen,” lacht mevrouw. De schoondochter vult aan: “De kleinkinderen komen graag bij oma langs. Het is er altijd gezellig.”

Feest
De jarige brengt de dagen door met puzzelen, lezen en het huishouden. Komende week wordt haar verjaardag in het bijzijn van haar familie, waaronder haar 95-jarige zus, gevierd bij Van Krimpen in het Damdorp.