ALBLASSERDAM – Het grootste dynarig-zeiljacht ter wereld is opgeleverd. Dat laat jachtenbouwer Oceanco uit Alblasserdam vrijdag 16 maart 2018 weten. De ruim 106 meter lange Y712 werd in september 2016 al de loods uitgereden in Alblasserdam. In de afgelopen tijd werd er hard gewerkt aan de oplevering van het miljoenenjacht. De ‘Black Pearl’, zoals het vaartuig heet, is een driemaster en kwam tot stand dankzij een veeleisende eigenaar en een nauwe samenwerking tussen een internationale groep van ontwerpers, ingenieurs, scheepsarchitecten, bouwers en projectmanagers.

De masten van het jacht zijn zeventig meter lang en gemaakt van carbon. Het zeilgebied is onderverdeeld in kleinere zeilen, die met een druk op de knop opgezet of opgevouwen kunnen worden. In het totaal is er 2900 vierkante meter aan zeil. Deze zeilen kunnen binnen zeven minuten optimaal worden ingesteld.

Het jacht heeft een hybride voortstuwingssysteem en er is een systeem om afvalwarmte terug te winnen. Jachtenbouwer Oceanco uit Alblasserdam spreekt van mijlpaal in een nieuwe generatie zeiljachten.

Het jacht is het grootste dynarig-zeiljacht ter wereld. Het grootste ‘normale’ zeiljacht ter wereld is ‘White Pearl’ van de Russische miljardair Adrey Melnichenko. Bij dynarig staan de masten ​​vrij, de gebogen werven zijn vast aan de masten bevestigd. Om de hoek van de zeilen aan te passen, draait de hele mast. Wanneer ze volledig zijn ingezet, hebben de zeilen op elke mast geen gaten ertussen, waardoor een enkel paneel ontstaat om de wind te vangen. Er wordt geschat dat deze twee keer zo efficiënt is als een traditionele vierkante rig.