ALBLASSERDAM – Superjacht Equanimity, in 2013 gebouwd bij Oceanco in Alblasserdam, is deze week op verzoek van de Maleisische en Amerikaanse autoriteiten geënterd langs de kust van het Indonesische eiland Bali. Volgens de Amerikaanse justitie en de inlichtingendienst FBI is de eigenaar van het jacht, de in Maleisië geboren miljardair Jho Low, betrokken bij fraude en het op grote schaal witwassen van crimineel geld. Low zou met dat criminele geld het superjacht hebben gekocht. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Het superjacht speelt een centrale rol in een groot Amerikaans justitieel onderzoek naar een miljardenfraude rond het Maleisisch staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), waar ook de Maleisische premier bij betrokken zou zijn. Volgens Indonesische en Maleisische kranten en andere internationale media is het jacht woensdag aangehouden, nadat het van Lombok naar Bali was gevaren. Hoe lang het jacht in Indonesië aan de ketting blijft liggen, is nog niet bekend.

Het megajacht dat bij jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam werd gemaakt, vertrok in juni 2014 naar het ‘zonnige zuiden’.

De Equanimity was het eerste jacht ter wereld dat volgens het nieuwste PYC-concept werd gebouwd. Dat houdt in dat het schip aan strenge veiligheidseisen voldoet en dat er daardoor geen twaalf, maar 36 gasten mogen meevaren aan boord van het 91,5 meter lange schip. Verder is er plaats voor 28 bemanningsleden.

Het superjacht heeft vijf dekken en is uitgerust met een beachclub, zwembad, bibliotheek, sauna, hammam, fitnessruimte en helikopterplatform. Het interieur is ontworpen door de gerenommeerde Andrew Winch en de architectuur is van Azure Naval Architects.

Lees hier het hele artikel op de site van het Financieel Dagblad.