ALBLASSERDAM – Tientallen kinderen en volwassenen hebben dinsdag 27 februari 2018 in Alblasserdam geschaatst op natuurijs. Op een aantal plekken bleek het ijs dik genoeg te zijn om te kunnen schaatsen. Zo was het op het ijs tussen de Nicolaas Beetsstraat en de Pieter de Hoochplaats een drukte van belang. Ook op de Lage Boezem van de Nederwaard en op een sloot achter de Beuklaan genoten schaatsers van het bevroren water.

IJsbaan
Dinsdagmiddag heeft de Alblasserdamse IJsclub besloten dat de ijsbaan aan het Kortland in ieder geval dinsdag en woensdag nog gesloten blijft. Hillebrand Beärda, die activiteitencommissaris is bij de Alblasserdamse IJsclub, vertelt: “We hebben vanmiddag het ijs weer gemeten en er bleek maar twee millimeter ijs te zijn bijgekomen na de meting van gisteren. Dat betekent dat de baan vandaag en morgen absoluut nog niet open kan. Ik hoop van harte dat de baan donderdag wel open kan en dat we nog een wedstrijdje kunnen organiseren voor de kinderen. Dat zou fantastisch zijn. We gaan zien.”

Molentocht
Schaatsen op de boezems en andere buitenwateren wordt overigens nog ten zeerste afgeraden. Beärda, die tevens voorzitter is van de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard, zegt: “Je bent gek als je nu op het buitenwater gaat. Er zijn stukken die vannacht pas dicht zijn gegaan. Het is daar nu nog veel te gevaarlijk.”

65 graden vorst
Hoop op een officiële Molentocht  heeft Beärda op dit moment zeker nog niet: “Zoals het er nu naar uit ziet, komen we daar echt niet aan. Voor een Molentocht hebben we bij elkaar opgeteld zeker 65 graden vorst nodig en dat voorspellen ze niet.”

Tekst en foto’s: Peter Stam.