ALBLASSERDAM – De lokale afdelingen van de PvdA in Papendrecht en Alblasserdam organiseren op vrijdag 2 maart om 19.30 in ‘Het Wapen van Alblasserdam’ op de Dam in Alblasserdam een politiek café over meedoen en zeggenschap in de lokale democratie. Naar aanleiding van het boek Het verhaal van de wereld van oud-burgemeester Bert Blase van Alblasserdam wil de PvdA in aanloop naar de lokale verkiezingen van 21 maart 2018 graag in gesprek met lokale politici en andere geïnteresseerden over de vraag of en op welke manier de lokale democratie aan vernieuwing toe is.

Het verhaal van de wereld
Bert Blase schreef een roman waarin hij pleit voor een nieuwe vorm van democratie waarin mensen, als het gaat om politieke keuzes en de ontwikkeling van beleid, veel meer te zeggen krijgen. De titel van de roman is Het verhaal van de wereld. Blase is bekend van het initiatief Code Oranje, een beweging van lokale politici en wetenschappers die alternatieven zoeken voor traditionele politieke en bestuurlijke structuren. Bert Blase is burgemeester van Heerhugowaard. Van 2009-2014 was hij burgemeester van Alblasserdam.

Ruimte voor discussie
Blase heeft zijn boek niet geschreven als een dichtgetimmerd plan, maar ziet graag dat het verhaal aanleiding is voor discussie. In aanloop naar de lokale verkiezingen gevraagd worden om een inleiding te geven voor een politiek café over het thema, vond hij dan ook erg leuk. “Het is mooi om te zien dat het in verkiezingstijd bij lokale partijen ook draait om de vraag hoe besluitvorming zou moeten worden ingericht. Dat zeggenschap en meedoen hoog op de agenda staan. Dat mensen daar verschillende meningen over hebben, kan de ideeën alleen maar verrijken.”

Welkom
De avond begint met een inleiding van Bert Blase. Vervolgens start een paneldiscussie waaraan verschillende partijen meedoen. Uit Papendrecht sluiten Trijntje van Es, lijsttrekker van D66 en Egbert Lichtenberg, lijsttrekker van het CDA, aan. Uit Alblasserdam doen Peter Verheij, lijsttrekker van de SGP, en Dorien Zandvliet, lijsttrekker van de PvdA, mee. De PvdA hoopt dan ook dat veel mensen deel zullen nemen aan de avond. Het politiek café wordt geleid door Leo Schoots, oud-burgemeester van onder andere Cuijk en sinds kort woonachtig in Alblasserdam.

Het adres van ‘Het Wapen van Alblasserdam’ is Dam 24 in Alblasserdam.