ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Dit Nederlands-Belgische initiatief wil het Nederlandse kabinet en de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië ertoe bewegen om statiegeld uit te breiden naar blikjes en alle grote én kleine plastic flessen. De alliantie ziet deze maatregel als een oplossing voor het zwerfafval. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een algemeen overleg over statiegeld.

Momenteel zit alleen op grote plastic flessen statiegeld. Volgens het college van B&W van Alblasserdam is het uitbreiden van statiegeld een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, het strand en de zee met plastic flesjes en blikjes. Het statiegeld stimuleert het inleveren van deze verpakkingen zodat ze kunnen worden hergebruikt door de verpakkingsindustrie. ,,Wij vinden het belangrijk om met name de hoeveelheid plastic in het milieu terug te dringen. Door lid te worden van de Statiegeldalliantie onderstrepen we dit. Het steeds maar opruimen van zwerfvuil is dweilen met de kraan open. We moeten toe naar een structurele oplossing”, aldus wethouder Peter Verheij.

Statiegeld werkt
Uit cijfers van de Statiegeldalliantie blijkt dat in Nederland jaarlijks 1,5 miljard PET-flessen en 1,8 miljard blikjes als drankverpakking over de toonbank gaan. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval. Dat statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de 37 landen en regio’s waar het al ingevoerd is. ,,Van Zweden tot Australië en van Duitsland tot Californië zien we recyclecijfers van PET-flessen en blikjes van meer dan 90 procent”, aldus de Statiegeldalliantie.

Partners
De Statiegeldalliantie ging eind november van start en telt intussen 216 partners. Greenpeace  Nederland, Natuurmonumenten en Stichting Het Pieterpad zijn lid en Ekoplaza, de keten van biologische supermarkten, is als eerste winkelketen toegetreden. Ook 72 Nederlandse gemeenten waaronder Alblasserdam zijn partner geworden.

Foto: Peter Stam.