ALBLASSERDAM – Vluchteling Ibrahim Al Hendi uit Alblasserdam heeft de landelijke TaalHeldenPrijs in de categorie ‘taalcursist van het jaar’ gewonnen. Hij ontving de prijs uit handen van prinses Laurentien. Deze week ontving wethouder Dorien Zandvliet ‘taalheld’ Ibrahim op het gemeentehuis in Alblasserdam.

De TaalHeldenVerkiezing van Stichting Lezen en Schrijven werd voor de vierde keer georganiseerd en omvatte drie categorieën: Bruggenbouwer, Taalbegeleider en Taalcursist. Dit jaar werden er maar liefst 174 TaalHelden genomineerd waarvan 36 doorgingen naar de landelijke verkiezing. Uit deze 36 is Ibrahim gekozen tot taalheld omdat: “Het bijna onvoorstelbaar is hoe Ibrahim, in de korte tijd dat hij hier in Nederland is, al zo goed de Nederlandse taal eigen heeft gemaakt. Daarbij deelt hij zijn kennis en ervaring met anderen – onder andere als tolk bij huisartsen – en motiveert en ondersteunt daarmee nieuwkomers”, aldus de jury.

Waardering
Wethouder Dorien Zandvliet heeft veel waardering voor deze inzet en heeft uitgebreid met Ibrahim gesproken. Natuurlijk over zijn prijs, maar ook over zijn ervaringen als nieuwe Alblasserdammer en zijn plannen voor de toekomst. Ibrahim wil graag verder studeren, om zijn werk in de accountancy dat hij in Syrië deed, weer op te pakken. “Een taalheld die ook goed is in rekenen, die komt er wel”, aldus de wethouder.  Ibrahim vertelde dat eigen inzet en contact met dorpsgenoten belangrijk zijn. “Taal leer je door te spreken, door te oefenen. Mijn taalmaatje heeft me daarbij geholpen,” aldus de Alblasserdammer.