NIEUW-LEKKERLAND – Een 53-jarige man uit Nieuw-Lekkerland is dinsdag 6 februari 2018 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een geldboete van 600 euro. Het is volgens de rechter wettig en overtuigend bewezen dan de man op 6 juli 2017 in beschonken toestand tegen een lantaarnpaal is gereden op de Standerdmolen in Nieuw-Lekkerland en dat hij er daarna vandoor is gegaan.

Een getuige meldde donderdagavond 6 juli 2017 bij de politie dat er een man met zijn auto tegen een lantaarnpaal was gebotst. De automobilist zou er na de botsing vandoor zijn gegaan. Zijn kentekenplaat lag nog bij de paal. Toen de politie een half uur na de melding bij R. A. op de stoep stond, bleek de kentekenplaat van de voorkant van de auto af te zijn. Ook constateerden agenten ‘verse schade’ aan de auto. Een ademtest wees uit dat de Nieuw-Lekkerlander, die de auto van zijn broer had geleend, 605 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht blies. Zelf verklaarde de man dat zijn kentekenplaat van de auto was gevallen en dat hij maar twee biertjes op had. Toen hij thuis was gekomen, zou hij nog wel direct drie glaasjes ouzo achterover geslagen hebben. Dat zou het hoge alcoholgehalte in zijn bloed verklaren. Desondanks zag de politie voldoende reden om het rijbewijs van de man in te nemen. 77 dagen later kreeg de verdachte zijn rijbewijs terug.

Weet van niks
Ook in de rechtbank hield de Lekkerlander vol dat hij geen botsing had veroorzaakt. “Die kentekenplaat viel er wel vaker af. Ik heb hem wel drie of vier keer eerder van de weg geraapt. Ik weet niks van een aanrijding.” Over het alcoholgebruik zei de man: “Ik had twee biertjes op. Naar mijn weten mag je dan gewoon nog rijden. Toen ik thuis kwam heb ik nog wel drie ouzo’s gedronken.”

NFI
De politie heeft bij het Nederlands Forensisch Instituut navraag gedaan hoeveel alcohol er in het bloed gezeten zou hebben, als die drie ouzo’s niet genuttigd zouden zijn. Dat bleek 315 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht te zijn. De toegestane grens voor een ervaren bestuurder is 220 microgram. “En dus had u alsnog teveel alcohol op om nog te mogen rijden,” constateerde de officier van justitie.

Eis
De officier van justitie vond dat zowel het rijden onder invloed, als het doorrijden na een aanrijding is bewezen. “Ik geef meneer wel het voordeel van de twijfel en ga niet uit van 605 microgram alcohol, maar van de 315 microgram alcohol. Ik eis voor het rijden onder invloed een boete van 325 euro en voor het doorrijden na een aanrijding 500 euro boete.”

Foto’s
De advocaat van de man, die leeft van een bijstandsuitkering, vond dat het doorrijden na de aanrijding niet bewezen kon worden. Foto’s van de politie zouden te onduidelijk zijn en er zou geen schade op te zien zijn. Bovendien zouden de foto’s van de schade aan de lantaarnpaal een dag later zijn gemaakt.

Veroordeeld
De politierechter geloofde het verhaal van de verdachte en zijn advocaat niet en veroordeelde de man voor beide feiten. “Ik leg u een geldboete van 600 euro op, die betaald mag worden in drie maandelijkse termijnen. Daarnaast leg ik u een rijontzegging op van 77 dagen. Omdat uw rijbewijs al 77 dagen ingenomen is geweest, hoeft u het rijbewijs niet opnieuw in te leveren.”

Er is twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. Gebeurt dat niet, is het vonnis definitief.