ALBLASSERDAM – Deze week zijn tijdens de gemeenteraadsvergadering in Alblasserdam vragen gesteld over de dakplaten die bij winderig weer losraken bij het bedrijf Coatinc aan de Edisonweg in Alblasserdam. Marko Stout van D66 Alblasserdam vroeg: “Mij is ter ore gekomen dat er weer een aantal platen van het dak is gewaaid bij het bedrijf Coatinc, waardoor de Edisonweg in Alblasserdam afgezet moest worden. Wordt hier de put gedempt, als het kalf verdronken is? Met andere woorden: gaan we wachten totdat iemand een dakplaat tegen zijn hoofd aan krijgt of ligt hier een taak van de gemeente om daar handhavend op te treden?”

Handhavend optreden
Wethouder Arjan Kraijo antwoordde: “Het is een probleem dat we al langer kennen. We hebben het bedrijf er diverse keren op aangesproken. Bij de grote storm van afgelopen maand zijn er platen van het dak gewaaid en ook nu zijn er weer platen af gewaaid. Via de Omgevingsdienst hebben we gevraagd om handhavend en zo nodig met maatregelen richting het bedrijf Coatinc op te treden.”

Grens bereikt
Burgemeester Jaap Paans vulde aan: “Waarbij ik nog toevoeg dat ook vanuit mijn verantwoordelijkheid, als het gaat om openbare orde en veiligheid, is gezegd dat hier de grens is bereikt. Gelukkig hebben we kunnen zien dat er ook werkzaamheden plaatsvinden aan het dak. We gaan zien wat de handhaving gaat opleveren. ”

Dank aan vrijwilligers
Verder bedankte de burgemeester de brandweervrijwilligers. Hij zei: “Ik ben blij dat onze vrijwilligers van met name de brandweer, weer en wind en de risico’s trotseren om andere Alblasserdammers dit gevaar te besparen. Ik wil hen langs deze weg, namens het gemeentebestuur, onze dank en complimenten overbrengen.

Wezenloos geschrokken
Coatinc laat in een reactie weten te balen van de situatie. Marco van Daalen, die sinds 1 december de nieuwe directeur is van het bedrijf, vertelde donderdag 1 februari 2018 in een interview: “Ik ben me wezenloos geschrokken van het resultaat van de laatste storm. Dat was dan ook wel, zonder te bagatelliseren, een hele zware storm, waarbij heel wat daken zijn af gevlogen en helaas dus bij ons ook. Zo’n storm is natuurlijk meteen een ook testcase; hoe staat zo’n gebouw ervoor. Het resultaat was niet echt florissant. Dat is duidelijk. Ik schrok me te pletter, eerlijk gezegd. Het dak behoeft duidelijk onderhoud.”

Zelf weg afgezet
Directeur Van Daalen was tijdens de storm zelf aanwezig bij het coördineren van de afzetting van de Edisonweg. Hij vertelt: “We hebben niet gewacht tot de politie er was, want die had het ook druk, maar we hebben zelf actie ondernomen en de weg afgesloten.”

Bevestigingsmateriaal
Inmiddels wordt er met een hoogwerker gewerkt aan de ontstane schade op het dak. In het totaal is er zo’n 300 van de 3000 vierkante meter dakplaten beschadigd geraakt door het stormachtige weer. In eerste instantie wordt ervoor gezorgd dat het gat in het dak wordt gedicht. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe het dak is vastgemaakt aan de constructie. Van Daalen: “Met de kennis van nu zijn sommige keuzes in het verleden niet gelukkig gemaakt. We zullen de keuze voor het bevestigingsmateriaal herzien. Verder gaan we elke plaat op meerdere plekken fixeren.”

Zoutzuurdampen
Of het losraken van de dakplaten, die in 2006 nog zijn vervangen, te maken heeft met de zoutzuurdampen boven de baden in het bedrijf, is volgens Van Daalen niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Inkoop supportmanager Jelle Elbers van Coatinc verduidelijkt: “Er is wel sprake van een zekere wisselwerking op de baden die eronder staan en de zoutzuurdampen boven de baden, maar in welke mate dat is, weten we nog niet. In 2006 is het dak vervangen. Daarbij is toen bewust geen gebruik gemaakt van roestvrijstalen bevestigingen in verband met chloridecorrosie. Wat we nu zien, is dat het bevestigingsmateriaal van binnenuit wordt aangetast. Dat kan alleen opgelost worden door een andere keuze van bevestigingsmateriaal en een andere manier van bevestigen.”

Hoge prioriteit
Directeur Van Daalen besluit: “Het heeft ook voor ons hoge prioriteit. We zijn ermee bezig en we fixeren wat we nu zien. Inmiddels zijn er vergunningen aangevraagd om het probleem structureel aan te pakken. Hiervoor is het nodig om vanaf de Edisonweg te werken. Een deel van het fietspad en de parkeerplaatsen zal om die reden afgesloten moeten worden.”

Vaker
De laatste keer dat er dakplaten losraakten bij de loods, was op zondag 28 januari 2018. De brandweer zette een deel van de weg met lint af. Tien dagen eerder waaiden er ook al diverse dakplaten los tijdens stormachtig weer. De platen werden door de harde wind losgerukt en kwamen soms tientallen meters verderop op straat terecht. Tijdens de storm werd de Edisonweg in beide richtingen afgesloten. Brandweermannen, die bezig waren met linten spannen, konden de vliegende platen op tijd ontwijken en bleven ongedeerd. Bij het stormachtige weer van onder meer 3 januari 2018, 21 november 2016 en 23 december 2013 werd de brandweer ook al opgeroepen voor losgewaaide dakdelen bij dezelfde hal.

Voor eind van het jaar
Coatinc hoopt het probleem van de loswaaiende dakplaten voor het einde van het jaar volledig te hebben opgelost.