ALBLASSERDAM – In de afgelopen periode hebben vele tientallen Alblasserdammers hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de vernieuwde kruising Vinkenpolderweg / Oude Torenweg in Alblasserdam. Ook vanuit omliggende gemeenten wordt kritisch gereageerd. Afgelopen weekeinde laaide de discussie opnieuw op, nadat Marleen Timmermans op Facebook een bericht stuurde naar de gemeente Alblasserdam. “Welke idioot heeft de constructie van het nieuwe kruispunt bij Souburgh verzonnen? Diegene mogen jullie per direct ontslaan,” schrijft Marleen.

Marleen vervolgt: “Jullie hoeven zeker niet dagelijks Oud-Alblas in en uit? Wat een ellende daar. Zelfs op niet drukke tijdstippen is het er drama. Het is er trouwens absoluut niet veiliger op geworden. Bedankt voor weer zo’n prachtig kruispunt. Als ik het had mogen verzinnen (en dan heb ik geen verstand van gemeente regeltjes) had ik de weg van Oud-Alblas aangesloten op de rotonde. Dan is het veiliger voor fietsers en dan is de doorstroom voor auto’s sneller. Niet dat ik verwacht dat dat gaat gebeuren, want dat kost waarschijnlijk veel geld dus investeert de gemeente Alblasserdam in een andere ‘net niet’ oplossing, die in de praktijk niet te doen is.”

Goed naar kijken
Gemeentewoordvoerster Pauline Schilthuizen laat aan Marleen weten dat de gemeente bezig is met het inventariseren van ervaringen om te kijken of en zo ja hoe de situatie verbeterd kan worden. “We volgend alle reacties en op basis daarvan bepalen we of en hoe we de situatie kunnen aanpassen. Dat doe ik niet ad hoc, daar gaan de collega’s van de vakafdeling goed naar kijken,” aldus Schilthuizen.

Drama
De kruising Vinkenpolderweg / Oude Torenweg werd eind 2017 volledig vernieuwd. De kruising was hierdoor twee weken lang afgesloten. Begin december werden de laatste werkzaamheden afgerond. In diezelfde week volgde een stortvloed aan kritiek. Zo stuurde Pierre van der Wal naar de gemeente: “Wat een drama is dat kruispunt bij de Vinkenpolderweg  geworden. Er is nu meer oponthoud dan voorheen. Ondoordachte heuvel in de midden waar iedereen overheen gaat en op staat. #nietovernagedacht”

Voorsorteren
Ariejan Boon uit Alblasserdam sloot daarbij aan en zei: “Er kan daar inderdaad niet voorgesorteerd worden, zodat je al voor de Oude Torenbrug in de rij staat om te kunnen passeren. Oplossing? Linksaf verbod bij Alblasserdam uit tot 9 uur. Verkeer neemt dan Wensveen rotonde helemaal om naar Vinkenpolderweg te kunnen.” Mede-Alblasserdammer Marijke Koolmees liet weten: “Het is echt alles behalve een verbetering…. Ik ben echt benieuwd wat de bedenker van dit plan voor ogen had…” En Edwin Tamboer uit het Damdorp schrijft: “Echt een hele verbetering die kruising Oude Torenweg/vinkenpolderweg NOT… wat een dramaconstructie. Het is nog drukker dan voor de renovatie.”

Bochtje naar links, naar rechts en naar links
Behalve kritiek op de vluchtheuvel, is er ook ontevredenheid over de totale constructie. De bocht blijkt voor veel mensen lastig te zijn. Oud-Alblasser Wendy Biemond: “Het is een verschrikkelijk punt. Al helemaal als ik vanuit de Vinkenpolder naar Oud Alblas moet. (rechtdoor dus). Dat gaat dan eerst met een bochtje naar links, dan naar rechts en dan weer naar links. Ontzettend onhandig. En er zijn ook nog punten waar je, als je niet uitkijkt, je banden bijna op kapot rijd. Ontzettend slecht bedacht gemeente Alblasserdam! Ik vraag me ook echt af of ze zelf alle mogelijk routes wel eens uitgetest hebben met de auto. En dan het liefst in de spits.”

Schade
Verder ontstond er in de eerste weken voor duizenden euro’s schade aan voertuigen die in een kuil naast de bestrating terecht kwamen. Diverse lekke banden en kapotte carterpannen waren het gevolg. De kuil is gevuld met grond. Oud-Alblasser Sandra Breedveld stelt dat de situatie nog steeds niet goed is: “Als je vanaf Oud-Alblas richting de Oude Torenbrug moet, dan is het helemaal drama want als je daar de bocht maar iets te krap neemt dan rij je heel je auto aan gort.”

Sluipverkeer
De gemeente Alblasserdam liet in antwoord op al deze kritiek weten: “Dank voor alle suggesties voor kruising #Vinkenpolderweg. Doel herinrichting was 1e plaats veiliger oversteek #fietsers en #voetgangers, dat is gelukt. 2e doel = tegengaan #sluipverkeer. Daar gaan we onze maatregelen op richten, niet op bestemmingsverkeer. We zoeken de beste oplossing want ook wij willen doorstroming. Begin 2018 maken we maatregelen bekend om sluipverkeer #Vinkenpolderweg tegen te gaan. Daarbij nemen we jullie tips graag ter harte. Tot die tijd: rij via rotonde Edisonweg en maak U-bocht ipv links voorsorteren.”

Alles twee keer
Opvallend genoeg is tussen de vele tientallen reacties op de vernieuwde kruising niet één positieve reactie te vinden. Een aantal mensen zegt wel er niet meer vreemd vanop te kijken, dat er iets mis lijkt te zijn met de kruising. “We zijn het toch gewend dat alles in Alblasserdam 2x over moet voordat het goed is,” stelt Dirk Jan van de Pol. En Patrick van Weert zegt: “Snap oprecht niet dat mensen hier verbaasd zijn. Er is niet één infra-project geweest dat ik me kan herinneren dat in één keer goed is gegaan. De dijk (keer of 10), de dam (keer of 4), Van Eesterensingel met die waardeloze vijvers, rotondes, de sluis, Polderstraat.”

Inhoudelijke reactie volgt
“De inhoudelijke reactie over hoe we dit gaan aanpakken volgt nog,” belooft woordvoerster Schilthuizen van de gemeente Alblasserdam.

Tekst, foto’s, filmpjes: Peter Stam.