ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft 5000 euro betaald voor de ‘Dag van de fiets’ die op 20 mei 2017 werd gehouden in Alblasserdam. Dat blijkt uit een Raadsinformatiebrief van wethouder Arjan Kraijo die deze week is gepubliceerd op de website van de gemeente. De Dag van de fiets zou samen gehouden worden met de New Energy Toertocht; een profkoers met de finish in Alblasserdam. De profkoers werd afgelast; de Dag van de fiets ging wel door. De meningen over het evenement waren verdeeld. Een aantal standhouders op het Raadhuisplein sprak vanwege het, in hun ogen, geringe aantal deelnemers van een ‘blamage’ en een ‘aanfluiting’. De organisatie zelf sprak die dag zelf juist van een succes.

Wethouder Arjan Kraijo meldt in zijn brief: “Ondanks de inspanningen op het gebied van communicatie (posters, Facebook), werden de lokale activiteiten op het Raadhuisplein niet heel druk bezocht.” Als reden hiervoor noemt de wethouder het wegvallen van de finishplaats van de profkoers. Dat was volgens hem een ‘publiekstrekker’. Het aantal deelnemers aan de fietstocht was volgens Kraijo juist boven verwachting: “Voor een eerste editie van een nieuw fietsevenement is 200 deelnemers meer dan in een vergelijkbare situatie.”

Activiteiten
Doel van de dag was om mensen meer te laten bewegen en om fietsen in de breedste zin van het woord meer onder de aandacht te brengen. Deelnemers konden een route door de regio rijden, maar konden ook deelnemen aan activiteiten op het Raadhuisplein. Zo kon men meedoen aan een wedstrijdje zo langzaam mogelijk fietsen. Verder was er een parcours met een loopfietsje, waren er cyberbikes en kon men ‘calorie-fietsen’.

Geen geld voor commercieel evenement
Aanvankelijk wilde het college, met uitzondering van wethouder Peter Verheij (SGP) 16.000 euro voor de evenementen uittrekken, maar omdat de profkoers werd afgelast, heeft Alblasserdam alleen een bijdrage van 5000 euro betaald voor de Dag van de fiets. Betreft de finishplaats voor de profkoers, was wethouder Peter Verheij (SGP) tegen. Bij topsport wordt naar zijn mening redelijke grenzen van bewegen en gezondheid overschreden en ligt de focus op extreme prestaties en de persoon van de sporters zelf. Hij vond dit onderdeel van het evenement niet passen bij het karakter van Alblasserdam. Net als eerder bij de ZLM Tour wenste Verheij geen medewerking te verlenen aan deze onderdelen van het evenement. Daarnaast vond hij dat er geen gemeentelijk belastinggeld besteed moet worden aan een commercieel evenement.

Afgelast
De profkoers werd uiteindelijk om meerdere redenen afgelast. Hoofdoorzaak was volgens wethouder Kraijo het feit dat er werkzaamheden aan de Lekdijk bij Nieuw-Lekkerland plaatsvonden. “Het stuk dijk was niet goed toegankelijk om een wielerpeloton over heen te laten rijden. Mede gezien dat dit deel in de laatste kilometers van de wedstrijd lag, zou dit onverantwoorde risico’s met zich mee brengen.”

Verbeterpunten
Kraijo vervolgt: “Een ander probleem van de organisatie was het goed kunnen organiseren van de veiligheid van de koers in relatie tot hulpdiensten, inzet verkeersregelaars en het op tijd verkrijgen van de juiste vergunningen om wegen voor de profkoers af te sluiten. Zeker in de regio Drechtsteden is dit een complexe situatie gebleken. Les is dat de organisatie voor een eventuele nieuwe koers eerder moet beginnen. Ook de onderlinge samenwerking, afstemming en communicatie met en tussen hulpdiensten kan beter.”

2018
Deze evaluatie en leermomenten worden meegenomen bij een eventueel nieuw evenement. Op dit moment is nog niet duidelijk of het evenement in 2018 een vervolg krijgt.

Foto’s: Wim Roos en Peter Stam.

Wethouder Arjan Kraijo en Alblasserdam Richard Veen doen een wedstrijdje langzaam fietsen.

Rond 12.00 uur was de officiële start. Wethouder Kraijo ( grijs shirt) fietste ook mee.

Bij de activiteiten op het Raadhuisplein bleef het erg rustig.