ALBLASSERDAM – De politie heeft zaterdagavond 13 januari 2018 twee keer een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Litouwen aangehouden. Rond 20.15 uur kregen agenten de melding dat op de A15 een vrachtwagen reed die enorm zou slingeren en alle rijstroken zou gebruiken. Net voor de Noordtunnel bij Alblasserdam zette de vrachtwagenchauffeur zijn vrachtwagen zelf aan de kant op de vluchtstrook.

Toen de politie ter plaatse kwam, troffen zij een 59-jarige Litouwse vrachtwagenchauffeur, zonder vaste woon-of verblijfsplaats aan. De man sprak zeer gebrekkig Engels. Met behulp van een tolk werd geprobeerd om dit probleem op te lossen. Tijdens de staandehouding roken de agenten een sterke alcohollucht. Omdat de verdachte niet wilde meewerken aan een blaastestm werd hij aangehouden voor het vermoedelijk rijden onder invloed van alcohol. Zijn voertuig werd tijdelijk op de ‘Wrakkenplaats’ bij De Helling in Alblasserdam gezet.

Op het politiebureau in Dordrecht wilde de man nog steeds niet meewerken en gaf een medisch reden als excuus op. Na beoordeling van een politiearts werd de man voldoende in staat geacht om de blaastest te kunnen voldoen. Dit werd mede gebaseerd op het feit dat de vrachtwagenchauffeur steeds bozer werd, begon te schreeuwen en uit zijn stoel opsprong. “De vrachtwagenbestuurder bleef bij zijn standpunt en weigerde zijn medewerking, zelfs nadat de hulpofficier van justitie het bevel tot medewerking had gegeven. Door de weigering krijgt vrachtwagenbestuurder de zwaarst mogelijke straf. Derhalve werd zijn rijbewijs ook ingenomen,” meldt Politie Drechtsteden Buiten maandag 15 januari 2018 op Facebook.

Een paar uur later, rond 02.30 uur zagen de agenten van de nachtdienst, naar aanleiding van een melding van een alerte taxichauffeur, dat de vrachtwagenchauffeur wederom wilde gaan rijden met zijn vrachtwagen. Hierop is hij opnieuw aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol met als toevoeging nu ook het rijden met een ingevorderd rijbewijs.

“Ditmaal werkte hij tot onze verbazing wel mee aan de ademanalysetest op het politiebureau en blies hij 580 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (220 microgram geldt als maximum). De collega’s besloten de sleutels van de vrachtwagen af te nemen en de chauffeur bij een hotel in de buurt af te zetten. De hardleerse chauffeur mag zich binnenkort bij de rechter gaan verantwoorden,” aldus de agenten van Drechtsteden Buiten.

Foto’s: Politie Drechtsteden Buiten.