ALBLASSERDAM / REGIO – Vanaf eind 2018 gaat het bedrijf Qbuzz het busvervoer verzorgen in de Alblasserwaard en de Drechtsteden, waaronder Alblasserdam. De gunning is het resultaat van de openbare aanbesteding die de provincie Zuid-Holland in 2017 uitschreef. Naast Qbuzz dongen ook EBS en de huidige vervoerder Arriva mee. Arriva laat weten teleurgesteld te zijn. Het bedrijf, dat al jaren actief is in de regio, heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de gunning. Als dat niet gebeurt, is de gunning definitief.

De gemeente Alblasserdam meldt in een bericht op haar site dat voordat de aanbesteding werd uitgeschreven er door de provincie nauw issamengewerkt met gemeenten en partners in de regio. “Dit resulteerde in een breed gedragen uitvraag met als doel een toekomstvast netwerk van openbaar vervoer dat aansluit bij de vraag in de regio,” aldus de gemeente op haar website. Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer: “Qbuzz heeft hier bijzonder goed invulling aan gegeven. Met de plannen van Qbuzz wordt in de hele regio een flink aantal verbeteringen doorgevoerd. Een kroon op onze regionale samenwerking.”

Iedereen van deur tot deur
Verder meldt de gemeente: “De regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV) wordt een echte mobiliteitsconcessie waarin een stevige ruggengraat van snelle en frequente hoogwaardige bus- en treinverbindingen, waaronder een aantal R-net lijnen, de basis vormt. Rotterdam wordt hiermee vanuit Drechtsteden met de bus sneller bereikbaar. Op dit HOV-netwerk sluiten stad- en streeklijnen aan, waarmee ook het landelijk gebied in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden uitstekend bereikbaar blijft. Daarnaast komen er meer en nieuwe ketenmobiliteitsdiensten, zoals deelfietsen en deelauto’s.”

Wifi en usb
Qbuzz start de nieuwe concessie grotendeels met nieuwe bussen. In Gorinchem en in de Drechtsteden wordt in de stad het bestaande aantal elektrische bussen uitgebreid. Op de HOV-verbindingen krijgen reizigers meer beenruimte, snelle wifi en usb-aansluitingen.

Jaarlijks 23 miljoen euro
De concessie is voor een periode van acht jaar uitgeschreven, met twee keer een optie tot verlenging. De provincie stelt voor de concessie jaarlijks een exploitatiebudget beschikbaar van ruim 23 miljoen euro. Voordat de gunning definitief wordt, geldt een wettelijke bezwaartermijn van zes weken. Daarna presenteert de nieuwe vervoerder de plannen aan de regio.