ALBLASSERDAM – Een 29-jarige man uit Den Haag is donderdag 28 december 2017 door de Rotterdamse politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 118 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar voor het helen van een gestolen vrachtwagen. Het openbaar ministerie had vier maanden celstraf, waarvan één maand voorwaardelijk geëist. Het ‘droevige reclasseringsrapport’ was voor de rechter reden om de gevraagde straf voor de veelpleger te matigen.

Abdelouahid A., die inmiddels beschikt over dertig pagina’s aan strafblad, werd in de nacht van zondag 8 op maandag 9 oktober 2017 op de A15 bij Alblasserdam na een korte achtervolging gearresteerd.

Track-and-trace
De man reed in een gestolen vrachtwagen over de snelweg. De politie kwam A. op het spoor dankzij een track-and-trace-volgsysteem in de vrachtwagen die een paar uur eerder was gestolen in de Duitse stad Cloppenburg bij het bedrijf Thomsen & Kühne Logistics.

Op de vlucht en gearresteerd
Toen de agenten de bestuurder van de vrachtwagen zonder oplegger rond 02.45 uur een stopteken gaven op de A15 ter hoogte Alblasserdam, maakte de man eerst wat rare, mogelijk inrijdende bewegingen. Daarna stopte hij de vrachtwagen ineens midden op de snelweg. De bestuurder stapte uit en ging er rennend vandoor. Daarbij is hij dwars de snelweg over gerend, over de vangrail geklommen en door een sloot gekropen in een poging te ontkomen. De man werd kort daarna aangehouden in de bosschages aan de overzijde van de sloot.

Vrijspraak
Bij de politie wilde de man niets verklaren. Hierdoor is nog steeds onduidelijk hoe de man aan de vrachtwagen, met een waarde van 65.000 euro, kwam en wat hij ermee van plan was. De verdachte was vrijdag zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij liet zijn advocaat het woord voeren. De raadsman vertelde dat zijn cliënt van iemand geld zou krijgen als hij de vrachtwagen van locatie één naar locatie twee zou brengen. De twintiger zou, ondanks alle loshangende draden in de cabine en de ontbrekende tachograaf en navigatie, niet geweten hebben dat de ‘trekker’ van diefstal afkomstig was. “De sleutel zat gewoon in de wagen. Dat A. op de vlucht ging voor de politie, was omdat hij geen rijbewijs heeft. Omdat opzetheling niet bewezen kan worden,  vraag ik u om mijn cliënt vrij te spreken,” aldus de advocaat.

300.000 euro aan drank
De vrachtwagen werd overigens mèt trailer ontvreemd in Duitsland. Op de trailer stond voor 300.000 euro aan alcoholhoudende drank. Waar deze waardevolle lading is gebleven, is nog steeds niet opgehelderd. Omdat de verdachte man, die bij Alblasserdam werd aangetroffen, niets wil zeggen, is ook niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de diefstal van de trekker en de lading. De advocaat opperde: “Misschien was het wel de bedoeling dat mijn cliënt door de politie gepakt zou worden, om de zaak af te leiden.”

Psychische klachten
Bij het bespreken van de persoonlijke omstandigheden bleek dat de verdachte veelpleger ‘psychische klachten’ heeft. “Meneer heeft psychische problemen en zwerft door Nederland. Ik heb hem geadviseerd een postadres te nemen in Den Haag. Daarmee kan hij een uitkering aanvragen, zodat er orde en regelmaat in zijn leven komt,” vertelde de advocaat.

Eis
De officier van justitie zei in haar eis dat meneer had moeten weten dat hij in een gestolen vrachtwagen rondreed. “Meneer voelde dat prima aan en ging daarom op de vlucht toen de politie hem een stopteken gaf. Ook vandaag is meneer niet aanwezig om tekst en uitleg te geven. Ik eis een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan één maand voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarden het opvolgen van het reclasseringsadvies.”

Vrijspraak of taakstraf
De advocaat vond vrijspraak op zijn plaats. “En als u daar niet in meegaat, wil ik u vragen een taakstraf van 240 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk op te leggen. Dat is een betere weg voor mijn cliënt dan een gevangenisstraf.”

Uitspraak
De politierechter dit direct uitspraak en vond dat Abdelouahid A. wel degelijk schuldig is aan heling van de vrachtwagen. “Er waren hoogst verdachte omstandigheden zoals de losse draden in de cabine en het ontbreken van navigatie en een tachograaf. Daarnaast reed meneer diep in de nacht over de snelweg. Hij wist dat hij fout zat. En welke straf is nu passend? Ik heb zelden zo’n droevig reclasseringsrapport gelezen. Een gevangenisstraf vind ik daarom niet passend. Ik voel wel wat voor een taakstraf en wel voor de duur van 118 uur. Daarnaast leg ik A. een gevangenisstraf van twee maanden op met een proeftijd van drie jaar. Tot slot moet meneer zich melden bij de reclassering, moet hij meewerken aan schuldhulpverlening en moet hij een ambulante behandeling ondergaan,” zo stelde de rechter.  Ambulante behandeling vindt plaats wanneer iemand psychische of psychosociale problemen heeft, waarvoor geen opname nodig is.

De verdachte heeft net als justitie veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. Als beiden dit niet doen, is de opgelegde straf onherroepelijk.

Foto’s: Politie Drechtsteden Buiten.