ALBLASSERDAM – Justitie heeft vrijdag 15 december 2017 twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 72-jarige man voor het seksueel misbruiken van zijn 12-jarige kleindochter uit Alblasserdam. Volgens justitie heeft de man zijn kleindochter betast bij de borsten en de schaamstreek. Daarnaast liet de zeventiger zich door het meisje aftrekken. De familie vraagt een schadevergoeding van 7000 euro.

Niet binnen
Een aantal feiten die ten laste gelegd waren door justitie, gaf de man toe. Hij ontkende echter stellig de aantijging dat hij met zijn vingers bij het meisje ‘binnengedrongen’ was en dat hij de borsten betast zou hebben. “Ik heb enkel aan de voorkant van de schaamstreek gewreven. Ik ben niet binnen geweest. Ik heb ook niet aan de borsten gezeten.”

Tien keer gebeurd
Het misbruik vond tussen april en juni van dit jaar plaatst. De man schatte vrijdag, tijdens de rechtszitting in de rechtbank van Dordrecht, in dat het ongeveer tien keer was gebeurd. Onder meer in bed, in de schuur, op zolder, in de hobbykamer en in een auto. “Ik heb er heel veel spijt en berouw van. Ik vind het erg voor mijn kleindochter en mijn vrouw en de familie. Alles is verrot. Helaas kan ik het niet meer terugdraaien. Waarom ik het heb gedaan, weet ik niet, maar het komt nooit meer voor,” vertelde de man.

Slachtofferverklaring
Uit een slachtofferverklaring, die werd voorgelezen door de moeder van het meisje, bleek hoe groot de impact van de zaak is op het slachtoffer, maar ook op de rest van de familie, waar verdeeldheid is ontstaan. De moeder vertelde hoe ze haar dochter zag veranderen en hoe de sprankelende ogen dof werden. Een les op school over misbruik en seksualiteit gaf het meisje uiteindelijk de doorslag alles te vertellen. “De juf zei met klem, dat als dit je overkomt, het altijd verteld moet worden. Ook al wordt er gezegd of gedreigd dat het nooit uit mag komen. Dit was voor mijn dochter het keerpunt,” vertelde de moeder.

Weer misbruikt
De vrouw vervolgde: “Ze liep al langer met de gedachten om het te vertellen, maar het lukte niet. Nu wilde ze het aan papa en mama gaan vertellen. Diezelfde middag werd ze samen met haar broertje opgehaald om bij opa en oma te logeren. Die middag misbruikte u haar weer. ’s Avonds heeft ze hartverscheurend gehuild omdat ze naar mama wilde. Op 21 juni 2017 kwam ze bij me om alles te vertellen. Ze beefde over haar hele lichaam en werd letterlijk en figuurlijk ziek van de herbelevingen.”

Walgelijke daden
Over het veroorzaakte leed vertelde de moeder: “Haar leven is blijvend veranderd en beschadigd. U, haar lieve opa, heeft haar zoveel afgepakt en zoveel kapot gemaakt dat vanaf uw kant nooit meer goed te maken en te helen is. Haar zelfbeeld, zelfvertrouwen, onbevangenheid en vertrouwen in anderen, zijn door uw walgelijke daden diep beschadigd. Ook heeft ze door dit alles slaapproblemen en herbelevingen. Ze is er nog regelmatig ziek van en heeft last van een posttraumatisch stresssyndroom. Daarnaast is ze ontzettend boos en verdrietig dat u haar de schuld geeft van dit alles. Ze wil opa èn oma nooit meer zien.”

Monster
In haar slotwoord vertelde de vrouw: “Wij zijn diep geschokt, verdrietig, teleurgesteld, boos en kapot van dit alles. Hoe heeft u dit kunnen doen? Hoe kunt u een kind de schuld geven? Wij hopen dat u uw verantwoording gaat nemen, door openlijk uit te komen voor uw daden. Een opa hoort zijn kinderen lief te hebben en te beschermen en nooit als lustobject te gebruiken. Voor ons bent u een monster gebleken. We walgen van u en walgen van iedereen die achter u staat. U heeft zelf de keuze gemaakt om onze dochter als seksobject te gebruiken. Had naar de hoeren gegaan. Het raakt ons tot diep in de ziel. Wat een leed heeft u veroorzaakt. Door u is er een scheuring dwars door uw gezin.”

Kroelerig
Eerder had de man bij de politie en de psycholoog verteld dat zijn kleindochter hem zelf min of meer had aangezet tot het misbruik, omdat ze onder meer ‘erg kroelerig’ was. In de rechtbank, zei de man dat dat ‘in eerste instantie’ niet zo was. Toen de rechter vroeg of er in ‘tweede instantie’ wel sprake van was, zei de man dat hij zijn kleindochter niet wilde beschuldigen en dat hij vindt dat hijzelf verantwoordelijk is voor alles wat is gebeurd en niet zijn kleinkind.

Verminder toerekeningsvatbaar
Tijdens de behandeling van de persoonlijke omstandigheden bleek dat de man volgens deskundingen verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is minder intelligent dan gemiddeld en zit tussen gewoon ouder worden en dement worden in. Onderzoekers schatten de kans op herhaling op ‘laag tot matig’. Sinds de bekentenis van het meisje, draagt de opa een enkelband en mag hij niet in Alblasserdam en in de buurt van de school van het meisje komen. Tot heden heeft hij zich daaraan gehouden.

Eis
De officier van justitie vertelde tijdens haar eis, dat ze de zaak hoog op nam en er nog steeds vanuit gaat dat meneer alles heeft gedaan, wat hem ten laste is gelegd. Dit mede op basis van wat verdachte zelf eerder heeft verklaard. Daarnaast vindt de aanklager dat meneer wel volledig toerekeningsvatbaar is. Zij eiste daarom een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarden eiste de officier een locatieverbod in Alblasserdam en bij de school van het meisje, een verplichte behandeling bij GGZ-instelling De Waag en reclasseringstoezicht. Er werd 7000 euro schadevergoeding gevraagd, waarvan 6000 euro als immateriële vergoeding / smartengeld.

Advocaat
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om een gedeeltelijke vrijspraak, omdat er volgens hem geen sprake is geweest van het binnendringen van het lichaam van het kleinkind. Daarnaast werd gevraagd om er wel rekening mee te houden met de constatering dat meneer verminderd toerekeningsvatbaar is. “De officier vindt meneer wel toerekeningsvatbaar, maar is geen gedragswetenschapper.” Over het smartengeld zei de raadsman: “Ik vraag u het gevraagde bedrag te matigen tot 1500 euro.”

Laatste woord
Tot slot kreeg de verdachte het laatste woord waarin hij herhaalde spijt en berouw te hebben van zijn daden.

Uitspraak
De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet op 29 december uitspraak.

Foto: ter illustratie / archief.