ALBLASSERDAM – Adriënne Hubregtsen en Miranda Wendels uit Alblasserdam hebben woensdag 15 november 2017 maar liefst negentig Freek Vonk-verzamelalbums met in het totaal 14.400 plaatjes overhandigd aan de Alblasserdamse voedselbank. Elk album met de titel ‘Ontdek de wonderlijke wereld met Freek Vonk’ kan gevuld worden met 160 Wonderlijke Wereld plaatjes. Deze plaatjes, die met name bij kinderen razend populair zijn, werden in de afgelopen maanden uitgereikt bij elke tien euro aan boodschappen bij supermarkt Albert Heijn.

Spaaractie
Albert Heijn en bioloog en televisiepresentator Freek Vonk startten in september een landelijke spaaractie. In de actie staat edutainment centraal. Doel is om kinderen spelenderwijs te laten zien wat de wereld te bieden heeft. De wonderlijke wereldplaatjes herbergen feiten, weetjes en afbeeldingen van wonderen uit onze wereld. Van bijzondere natuurverschijnselen en bouwwerken, tot planten en dieren.

Populair
De plaatjes die verzameld konden worden, waren zo populair dat kinderen voor de supermarkt in het Makado winkelend publiek op stond te wachten om zo nóg meer plaatjes te bemachtigen voor een compleet album.

Voedselbank
Adriënne Hubregtsen uit Alblasserdam kwam op het idee om mee te sparen, maar dan niet voor zichzelf maar voor de cliënten van de voedselbank. De Alblasserdamse vertelt: “Ik heb bij de vorige actie voor mijn zoon mee gespaard en toen had ik veel dubbele plaatjes over. Daar wilde ik wat mee doen. Ik dacht toen aan de voedselbank, want de kinderen die daar komen, komen denk ik niet bij Albert Heijn. Althans, daar ga ik vanuit. Toen heb ik negen boeken compleet gemaakt. Met de nieuwe actie ben ik weer gaan verzamelen. Na een oproep op de Zoekhoek en Weggeefhoek op Facebook stroomden de plaatjes als een gek binnen. Halverwege de actie kwam Mirande Wendels met zo’n 700 plaatjes en die is me toen verder gaan helpen.”

Verzamelboeken
Nadat er duizenden plaatjes binnengekomen waren, begon de ‘jacht’ op de inmiddels schaars geworden verzamelboeken. Miranda reed onder meer naar Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Sliedrecht om daar de albums bij vestigen van Albert Heijn aan te schaffen. Intussen was Adriënne bezig met alles uitzoeken. “Ik heb wel even een paar uurtjes aan tafel gezeten ja. Alles is dubbel gecontroleerd, want het als je een plaatje mist, is dat natuurlijk niet leuk. Maar goed, ik had er de tijd voor, want ik heb zwangerschapsverlof,” lacht Adriënne.

Zelf inplakken
Er werd bewust voor gekozen om de plaatjes niet in te plakken. “Dat vinden de kinderen vast zelf leuk om te doen.”

Wat centjes gekost
Adriënne is inmiddels klaar voor de volgende spaaractie. “Maar, we zijn er wel achtergekomen dat we dan behalve plaatjes, ook boeken moeten vragen. Het heeft nu -met alle liefde- wel wat centjes gekost. Als iemand af en toe een boek zou sponsoren is wel leuk, want negentig is toch wel veel geworden.”

Blij mee
Voedselbank Alblasserdam is blij met de gift. Voorzitter Carmen Valk vertelt: “We zijn blij dat mensen aan de voedselbank denken. Meestal gaan dit soort acties aan de kinderen van de voedselbank voorbij.”

De boeken en plaatjes die overblijven in Alblasserdam, worden verdeeld bij voedselbanken in de regio.