NIEUW-LEKKERLAND – Voor diefstal van oud brood bij supermarkt Aldi aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland is een 45-jarige man uit Giessen door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week. Het Openbaar Ministerie had naast de voorwaardelijke celstraf ook nog een werkstraf van 28 uur geëist. De advocaat van de man pleitte voor vrijspraak, omdat de broden volgens hem niet meer van de Aldi waren op het moment dat ze werden meegenomen.

Het voorval vond op 3 augustus 2017, rond middernacht plaats bij de parkeerplaats van de Lekkerlandse supermarkt. Arno M. vertelde een tip te hebben gehad dat daar gratis oud brood af te halen was. “Ze hadden de broden buiten gezet en ik had gehoord dat je dit mee mocht nemen. Ik had geen kwaaie bedoelingen. Ik wilde het meenemen voor de paarden.”

Politie
De arbeidsongeschikte M., die leeft van een uitkering, laadde de hele achterbak van zijn voertuig vol met het oude brood, dat in de winkel een nieuwwaarde had van in het totaal 92 euro. Op dat moment, het was vijf voor twaalf in de nacht, wordt de man gezien door de politie. De officier van justitie vertelde hierover: “Verbalisanten zien een auto stilstaan en zien aan de hand van het kenteken dat meneer meerdere vermogensdelicten op zijn naam heeft staan. In de auto zien zij een lading ingepakte broden liggen. De broden waren afgeschreven en zouden door een bakker voor diervoeding worden opgehaald.”

Eis
De officier vervolgde: “Verdachte mocht er niet zomaar vanuit gaan dat hij die broden mocht meenemen. Het was aan de buitenkant door verdachte niet aan te zien of het om oud of nieuw brood ging. Hij had bij Aldi moeten vragen of hij het brood mee had mogen nemen. Je blijft van andermans spullen af. Het is ook niet de eerste keer dat er gestolen wordt. Meneer is eerder dit jaar al veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur voor diefstal en heeft inmiddels al vier pagina’s documentatie (strafblad). We moeten dus iets met deze zaak. Ik eis een taakstraf van 28 uur en een voorwaardelijke celstraf van één week met een proeftijd van twee jaar.”

Vrijspraak
De advocaat van meneer bepleitte vrijspraak: “Op het tijdstip van het meenemen, behoorden de broden niet meer toe aan de Aldi. In het systeem van de supermarkt stond al ‘afgeschreven / vernietigd’. Ze waren voor een bakker, van wie we niet weten wie hij is. Er is geen aangifte van de daadwerkelijke eigenaar en daarmee is er een wettig bewijsprobleem. Client zou hierom vrijgesproken moeten worden.”

Uitspraak
De rechter deed na de zitting direct uitspraak. Hij stelde dat er wel degelijk sprake is geweest van diefstal. “Er was nog geen afstand van de broden gedaan, want het zou als diervoeding gebruikt worden. Het had dus nog wel zeker waarde. De eigendom van de broden gaat over naar de bakker, op het moment dat de bakker het in zijn bezit heeft. Dat was niet het geval. U heeft de broden gestolen en ik geef u hiervoor geheel voorwaardelijke celstraf van één week met een proeftijd van twee jaar,” aldus de rechter.

Als meneer zich de komende twee jaar gedraagt, merkt hij niets van de straf. Als hij weer de fout in gaat, zal de eerder opgelegde straf alsnog opgelegd worden.