REGIO – Twaalf gemeenten, waaronder de zes Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht hanteren een ‘zoektermijn’ voor wie bijstand wil, wat in strijd is met de wet. Dat stelt de Nationale Ombudsman. In het totaal zijn er volgens de Ombudsman in Nederland twaalf gemeenten die ten onrechte een wachttermijn hanteren voor mensen die 27 jaar of ouder zijn en die een aanvraag voor een bijstandsuitkering doen. Binnen die termijn moeten ze naar werk zoeken. De gemeenten zouden daarmee de Participatiewet die voorschrijft dat voor 27-plussers zo’n ‘zoektermijn’ niet geldt, overtreden.

Buiten de zes gemeenten uit de regio Drechtsteden, gaat het om Barneveld, Deventer, Sittard-Geleen, Beek, Apeldoorn en Epe.

Ombudsman Reinier van Zutphen stelt woensdag dat mensen onvoldoende snel een aanvraag kunnen doen. Hij vindt dat alle gemeenten zich aan de wet moeten houden en volgens de wet mag dit niet. ”Financieel kwetsbare mensen worden zo in een nog moeilijkere positie gebracht. Wie geen geld voor zichzelf of zijn gezin kan verdienen, moet snel aanspraak kunnen maken op de bijstand,” aldus Van Zutphen.

In het rapport van de Ombudsman verklaren sommige gemeenten dat een zoektermijn het financiële belang van de gemeente dient. Andere gemeenten stellen dat de termijn mensen stimuleert werk te zoeken. Ook maken meerdere gemeenten een onderscheid tussen bemiddelbare en niet of moeilijk bemiddelbare burgers, waarbij de laatste groep na melding alsnog direct een bijstandsuitkering kan aanvragen.

Later meer.