REGIO – De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden gaan fuseren en heten vanaf 2019 Molenlanden. Van 8 tot en met 18 september stemden inwoners van Giessenlanden en Molenwaard voor een van de drie namen voor de nieuwe gemeente. 13.255 inwoners van 12 jaar en ouder brachten hun stem uit. Molenlanden is met 58,3% gekozen boven Groene Waard met 23,9% en De Waard met 17,8%. Dat meldt de gemeente Molenwaard maandag 25 september 2017.

De gemeenteraden van Giessenlanden en Molenwaard hebben de inwoners een belangrijke rol toegekend bij het verzinnen en stemmen op een naam voor de nieuwe gemeente. In de periode van 15 juni tot en met 30 juni 2017 zijn inwoners van beide gemeenten in de gelegenheid gesteld om een naam in te dienen voor de nieuwe gemeente. Dit resulteerde in een lijst met 1500 reacties en bijna 700 verschillende namen.

Naamgevingscommissie
Begin juli 2017 is een naamgevingscommissie gevormd, bestaande uit 10 inwoners, om de ingediende namen te beoordelen. Deze commissie heeft zich in de zomerperiode gebogen over de namenlijst. Op 6 september 2017 werden de drie mogelijke keuzes voor de naam voor de nieuwe gemeente bekend gemaakt. In alfabetische volgorde zijn dit de namen: De Waard, Groene Waard en Molenlanden. Op www.opwegnaaralblasserwaard.nl is meer informatie te vinden over de naamgevingscommissie.

De naam voor de nieuwe gemeente wordt opgenomen in het wetsontwerp dat leidt tot het ontstaan van de nieuwe gemeente per 1 januari 2019.

Molenwaard
Molenwaard is een Nederlandse gemeente die op 1 januari 2013 is ontstaan door samenvoeging van de Zuid-Hollandse gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Gelegen in het noorden van de Alblasserwaard herbergt zij ongeveer 29.000 inwoners op een oppervlakte van circa 126 km². De noordgrens wordt gevormd door de rivier de Lek.

Dorpen
Onder de gemeente Molenwaard vallen momenteel de stad Nieuwpoort, de dorpen Bleskensgraaf, Brandwijk, Goudriaan, Groot-Ammers, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Ottoland, Oud-Alblas, Streefkerk en Wijngaarden. Verder vallen de buurtschappen De Donk, Gelkenes, Gijbeland, Graafland, Hofwegen, Kooiwijk, Liesveld, Vuilendam en Waal ook onder de gemeente Molenwaard.