ALBLASSERDAM / DORDRECHT – De Rotterdamse rechtbank heeft woensdagmiddag 20 september 2017 twee Dordtenaren veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen voor geweld tegen een ambulancechauffeur uit de regio. Dat meldt de Regionale AmbulanceVoorziening Zuid-Holland Zuid (RAVZHZ) op hun website. De zoon kreeg een taakstraf van 180 uur en de vader een werkstraf van 200 uur. Daarnaast kreeg het tweetal een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd. Als zij zich de komende twee jaar gedragen, zullen zij niets van deze straf merken. Als zij alsnog de fout ingaan, zal deze straf alsnog worden opgelegd. Tot slot moet het duo 2500 euro smartengeld betalen en de kosten van psychologische hulp vergoeden.

De Dordtenaren O. A. (42) en H. A. (21) mishandelden de hulpverlener uit de Alblasserwaard op Hemelvaartsdag (25 mei 2017) op de Rigelhof in Dordrecht. Volgens justitie bestond dit geweld uit onder meer het slaan en stompen tegen het hoofd en gezicht van de ambulancechauffeur. De RAVZHZ meldt hierover: “Het handgemeen ontstond toen onze collega’s met de patiënt – de echtgenote en moeder van de daders – wilden vertrekken vanaf het adres in Dordrecht. De ambulancechauffeur stond niet toe dat de mannen in de ambulance zouden meerijden. Hij werd vervolgens aangevallen door de zoon en de vader. Daarna achtervolgden ze hem tot in zijn cabine van de ambulance, om hem daar achter het stuur van beide kanten vast te grijpen en te stompen. Hij liep diverse verwondingen op. Zijn collega en buurtbewoners moesten hem ontzetten.”

Zelf agressief
De mannen ontkenden dat ze geweld hebben gepleegd. Volgens hen was de chauffeur zelf agressief geworden en wilden zij juist hem in toom houden.

Geen begrip
De Officier van Justitie had tegen beide mannen vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk geëist. Hoewel de rechter lager vonniste dan de eis, toonde zij geen enkel begrip voor het gedrag.

Slachtofferverklaring
In een slachtofferverklaring liet de ambulancechauffeur weten dat hij nooit zal vergeten hoe boos, angstig, machteloos, verdrietig, ontredderd, verslagen, maar vooral overdonderd hij was door de agressie die tegen hem werd uitgeoefend. “Je verwacht respect en bescherming van een vader die ziet dat zijn zoon zich misdraagt. Je komt met vertrouwen omdat je dit ook uit wilt stralen naar de mensen die dit van je  verwachten, en je gaat weg als een gebroken mens die niet beseft wat en vooral waarom dit is gebeurd,” aldus de chauffeur.

Hoger beroep
De Dordtse vader en zoon hebben, net als justitie, twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doen zij dit niet, is de uitspraak definitief.

Verslag
Het uitgebreidere verslag van de Ambulancedienst is hier te lezen.

Foto: RAVZHZ.

 

De ambulancechauffeur kreeg woensdag bij de rechtbank support van diverse collega’s; onder wie een aantal in uniform.