ALBLASSERDAM – Enkele tientallen gondels en verlichte bootjes hebben vrijdagavond meegedaan aan de vaartocht over De Alblas vanuit Oud-Alblas naar Alblasserdam. De tweejaarlijkse gondelvaart in het kader van het 27e Havenfestival in Alblasserdam ging halverwege de avond van start bij café De Krom. Langs de route stonden honderden toeschouwers. Ook hadden veel mensen hun tuin feestelijk versierd en verlicht.

Voor met name mensen in Alblasserdam, was er wel een teleurstelling. De optocht zou om 22.00 uur moeten arriveren in het Damdorp, maar door onder weer technische mankementen liep de vaart zo’n anderhalf uur vertraging op. Veel wachtende mensen bij onder meer de Oude Torenbrug hielden het even voor 23.00 uur, toen het ook nog eens begon te regenen, voor gezien en gingen zonder de gondels gezien te hebben naar huis. De sfeer op de boten was er overigens niet minder om. De organisatie spreekt ondanks de vertraging van een geslaagde gondelvaart.

Het thema van het tweejaarlijkse evenement was dit jaar ‘Maritieme creativiteit (duurzaam en innovatief)’. Alle deelnemers werden uitgedaagd om hun creativiteit de vrije loop te laten en wat moois te maken.

Er waren prijzen voor het mooist verlichte vaartuig en er waren prijzen voor de mooist verlichte tuin/huis langs de route. De prijzen werden zaterdagmiddag door Linda Maat van de Stichting Op de Alblas uitgereikt.

De eerste prijs voor de gondels ging naar Jaap de Kloe met zijn gondel ‘De Molen’. De tweede prijs was voor Brandweer Oud-Alblas met ‘Tour de Alblas’ en de derde prijs was voor Ruud Boers met ‘Schijt aan duurzaamheid’.

De prijzen voor de tuinen gingen naar de families Van Gilst en Verspuij.

Foto’s: Cees van der Wal en Peter Stam.