ALBLASSERDAM – De plaatselijke tentoonstellingscommissie van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard organiseert op zaterdag 9 september 2017 ter gelegenheid van Open Monumentendag diverse activiteiten op en rond het Raadhuisplein in Alblasserdam. Het thema dit jaar is: “Boeren, burgers en buitenlui”. In het gemeentehuis wordt hierover een fototentoonstelling ingericht. Ook worden er rondleidingen verzorgd. Op het plein staan oldtimers, oude tractoren en boerenwagens opgesteld. De jeugd kan kennismaken verschillende Oudhollandse spellen en zich vermaken op het springkussen. Kramen met streekproducten maken het plaatje compleet.

Open Monumentendag 2017 wordt om 10.00 uur geopend door wethouder Dorien Zandvliet en eindigt om 16.00 uur. Het is op die dag voor de laatste maal mogelijk om een kijkje te nemen in de ruimten van gemeentehuis, die voor het publiek toegankelijk zijn. Voor belangstellenden start er om 11.00 uur en om 13.30 uur een rondleiding, die wordt verzorgd door oud-Alblasserdammer Gerrit van Es, lid van de gemeentelijke monumentencommissie.

In het gemeentehuis staan twaalf borden met foto’s met betrekking tot een zevental onderwerpen, waaronder de Alblasserdamse burgemeesters vanaf het jaar 1700.  Op het Raadhuisplein staan verschillende oldtimers van bedrijven uit de regio, oude  tractoren van de firma Jongeneel uit Oud-Alblas en boerenwagens van Jan van Asperen. Op het plein zijn tevens verschillende kraampjes met streekproducten te vinden. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard is aanwezig met een boekenkraam en een miniterras.