ALBLASSERDAM – Militairen van de Koninklijke Landmacht zijn woensdag 12 juli 2017 aangekomen in de Haven van Alblasserdam. De militairen van de 112 Pantsergenie Compagnie beklommen in de ochtend De Hef in Rotterdam en bouwden een dag eerder bruggen over de Maas bij Hedel. De genisten begonnen zondag met oefeningen op diverse locaties in het land. “Vannacht zijn we vanaf Hedel naar Rotterdam gevaren. Een tocht van 100 kilometer met beperkte middelen. In Rotterdam hebben we de brug beklommen. Dat was een mooi GVA-moment (Grensverleggende activiteit, red.),” vertelt sergeant F. Donker.

Niet geslapen
Het grootste deel van de compagnie, die zo’n zeventig man telt, heeft al drie tot vier dagen niet geslapen. Onderweg heeft het ook nog eens bijna onophoudelijk geregend. “Die hebben geen droge spullen meer,” lacht Donker.

Wezep
Met de aankomst van de boten in Alblasserdam, zit de oefening er voor de mannen en vrouwen bijna op. Er wacht nog één tocht naar de kazerne in Wezep. Daar wordt de oefening afgesloten met een gezamenlijke bijeenkomst.

Vakantie Bijbel Week
Terwijl de militairen op het terrein bij Landvast wachten op de aankomst van de laatste twee boten, vraagt een van de juffen van de Vakantie Bijbel Week of de genisten iets kunnen vertellen over hun werk. Daar wordt gehoor aan gegeven. “Vier nachten niet geslapen, maar dan toch de tijd nemen om onze VBW-kids te vertellen over hun werk. Wat een helden en wat een geweldige verrassing voor de kinderen. Het past ook nog eens helemaal bij het thema. Ze hebben verteld over hun werk, ze hebben laten zien wat er allemaal in hun rugtas zit en ze hebben vragen van kinderen beantwoord. Het was geweldig!,” meldt de organisatie van de Vakantie Bijbel Week.

Genist
Een genist is een militair tewerkgesteld bij de troepen van de genie. Sergeant Donker vertelt: “Ze moeten kunnen bouwen, mensen naar de overkant van het water brengen, bermbommen zoeken… Iedereen heeft hier zijn eigen taak. De één is thuis in de bouwkunde, de ander in elektro. We hebben mineurs, pontonniers. Het is een breed gezelschap.”

Foto’s: Vakantie Bijbel Week en Peter Stam.