ALBLASSERDAM – Twee mannen uit Gorinchem zijn afgelopen weekeinde op de A15, net voor de Noordtunnel bij Alblasserdam, met hun auto tegen de linker en rechter vangrail gebotst. Zowel de 22-jarige bestuurder, als de 33-jarige bijrijder had volgens de politie alcohol genuttigd. Bovendien bleek dat de twintiger die de wagen bestuurde, niet in het bezit was van een rijbewijs.

Bloed afgenomen
“De mannen waren dronken. De 22-jarige bestuurder uit Gorinchem blies bij een alcoholcontrole boven de streep. Normaal gesproken zou meneer meegenomen worden naar het politiebureau voor een ademanalyse, maar in dit geval moest hij een nachtje in het ziekenhuis doorbrengen. Daar is bloed van hem afgenomen, om te zien hoeveel alcohol er precies is genuttigd. De uitslag hiervan volgt later,” vertelt woordvoerder Gijs van Nimwegen van de politie.

Klaar mee
De 33-jarige bijrijder van de auto werd na tal van discussies en waarschuwingen, stevig aangepakt door een hondengeleider van de politie. “Ik ben nu klaar met jou. Je gaat luisteren, anders krijg je een paar tikken,” zo waarschuwde de agent de beschonken Gorinchemmer, voordat de man door ambulancepersoneel werd nagekeken. “Ik ben ook klaar met hem,” merkte de ambulanceverpleegkundige in letterlijke en figuurlijke zin op, nadat de dertiger in de ambulance was nagekeken.

Maat vol
De bijrijder werd op de vangrail gezet en zou door de politie naar een veilige locatie gebracht worden. Voordat het zover was, riep de man diverse keren iets in een niet-Nederlandse taal naar de aangehouden verdachte in de ambulance. De politie was daar niet van gediend en sommeerde de man niet te praten met de verdachte. Na de zoveelste opmerking richting de verdachte was de maat vol en pakte de hondengeleider de bijrijder beet, gooide hem op de grond en vertelde hem op niet mis te verstane wijze dat hij zijn mond moest houden en normaal moest doen.

Veiliger achter vangrail
Niet veel later klom de dertiger ineens over vangrail. Naar eigen zeggen omdat hij daar veiliger stond dan op de snelweg. Omdat de politie het vermoeden had dat de man andere plannen had, dan stil achter de vangrail te wachten, werd de Gorinchemmer teruggetrokken. Nadat de man had verklaard waarom hij over de vangrail was geklommen, werd hij achterin een politiebusje gezet en naar een veiligere locatie gebracht. Hij is niet aangehouden en is daarmee geen verdachte.

Kwaadschiks
“Lastig en dronken waren de twee kernwoorden bij deze meneer,” vat politiewoordvoerder Van Nimwegen samen. Over het optreden van de politie zegt Van Nimwegen: “Hij wilde niet luisteren, was onder invloed en volgde onze aanwijzingen niet op. Hij wilde eigenlijk niets. Je kunt hem onmogelijk op de snelweg achterlaten en als je dan niet goedschiks meewil, dan gaat het maar kwaadschiks.”

Snelweg afgesloten
De snelweg richting Rotterdam was na het ongeval volledig afgesloten. Rond 03.00 uur in de nacht was de  beschadigde auto door een bergingsbedrijf van de weg gehaald en kon de snelweg weer open.

Tekst, foto’s en filmpjes: Peter Stam.
*Er is toestemming van de politie en de bijrijder van de auto voor publicatie van de beelden*