ALBLASSERDAM – “Stuk ongeduld, ik maak je af, tering refo! Vieze christelijke tyfushond dat je bent, als je hiermee doorgaat dan stomp ik je een keer recht op je tanden. Als je ’s avonds een keer alleen op de zaak bent en ik zie je, dan maak ik je af,” brieste een 58-jarige ondernemer uit Alblasserdam op 4 mei 2016 tegen zijn buurman op het industrieterrein in Alblasserdam, terwijl hij zijn buurman stevig beetpakte bij zijn arm. Deze week moest de Damdorper zich in de rechtbank verantwoorden voor deze ‘bedreiging met misdrijf tegen het leven gericht’.

Tenen
“Die man reed met zijn auto bijna over de tenen van mijn kleinzoon, omdat hij niet even op me kon wachten. Ja, dan ga ik helemaal uit mijn stekker,” vertelde de vijftiger.

Zand erover
In de periode voor de bedreiging botste het al vaker tussen de twee ondernemers. “Die man probeerde mij het leven zuur te maken. Inmiddels hebben we met elkaar gesproken en hebben we besloten er zand over te gooien.”

Buurman, wat doet u nu?
Na de bedreiging stuurde justitie per post een beschikking van 250 euro. De enveloppe werd echter niet geopend door de Damdorper. “Dat heb ik bewust niet gedaan. Ik wilde het niet eens weten. Hoeveel was het dan?” “250 euro,” antwoordde de officier van justitie. “Wat? 250 euro omdat je drie lelijke woorden zegt? Ik laat me door niemand uitzuigen.” De rechter reageerde hierop met: “De één zegt: ‘Buurman, wat doet u nu?’ en de ander pakt het zoals u aan.”

Kort lontje, maar goed mens
De officier van justitie eiste in de rechtbank dat de Alblasserdammer alsnog 250 euro zou gaan betalen. “De verdachte typeert zichzelf als iemand met een kort lontje, het hart op de tong, maar verder een goed mens. Met die karaktereigenschappen loop je wel eens tegen dingen aan als dit. Het zijn serieuze termen die zijn gebruikt,” motiveerde de aanklager.

Voorwaardelijke boete
De politierechter deed vervolgens direct uitspraak en veroordeelde de ondernemer tot een geheel voorwaardelijke geldboete van 300 euro, met een proeftijd van twee jaar. Dit betekent dat als de Damdorper zich de komende twee jaar gedraagt, hij niets van de straf merkt. Zowel de officier van justitie als de Alblasserdammer deden direct afstand van de zaak en daarmee is de uitspraak definitief.