ALBLASSERDAM – In de afgelopen dagen is in de gemeente Alblasserdam spinselmot waargenomen in bomen en struiken. Deze bomen en struiken zijn ingepakt in wit spinsel. Spinselmotten zijn kleine nachtvlinders, die onschadelijk zijn voor mens, dier en plant, omdat ze geen irriterende brandharen hebben. Diverse mensen dachten dat het ging om de, wel gevaarlijke, eikenprocessierups en maakten hiervan melding bij de gemeente. Nader onderzoek wees uit dat het niet om de eikenprocessierups gaat.

“Een gezonde boom sterft niet aan de kaalvraat van de rupsen. Na het uitvliegen van de nachtvlinders heeft een gezonde boom binnen twee maanden weer groen blad. Omdat het een natuurlijk proces is en er geen gevaar ontstaat voor de gezondheid bestrijdt de gemeente de spinselmot niet. De spinselwebben verdwijnen door wind en regen,” zo laat de gemeente Alblasserdam in een persbericht weten.

De rupsen zijn gelig met twee rijen zwarte stippen over het lijf en hebben een zwarte kop. In april komen de rupsen uit. De rupsen eten bomen en struiken helemaal kaal en bedekken de boom of de plant met wit zijdespinsel. Het verpoppingsproces doen de rupsen samen in een zwaar spinselnest. Enkele weken later verschijnen de vlinders.

De grote hoeveelheid spinsel web is een bescherming voor de rupsen tegen natuurlijke vijanden. Niet alleen bomen en planten worden ingepakt met wit spinsel, maar ook voorwerpen in de buurt van een boom kunnen worden ingepakt.