ALBLASSERDAM – Een 29-jarige man uit Alblasserdam is maandag 8 mei 2017, door de politierechter in Rotterdam, veroordeeld tot een werkstraf van dertig uur voor het verwaarlozen van drie honden. De honden werden op 14 augustus 2015 door de dierenpolitie, in samenwerking met de wijkpolitie en een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, uit de woning aan de Kalmoes in Alblasserdam gehaald, nadat buurtbewoners de politie hadden ingeseind over de verwaarlozing.

In de woning troffen de agenten drie honden aan. Het betreffende huis bleek ernstig vervuild te zijn met poep, plas en kots. Van de bank in de woonkamer was niet veel meer over, omdat deze was aangevreten. De honden werden meegenomen naar een dierenarts. De eigenaar kreeg een uur de tijd om de beesten te huisvesten in een ‘schone, hygiënische en geschikte huisvesting’.  Die huisvesting werd gevonden in een ander pand van dezelfde eigenaar in Rotterdam.

Niet uitgelaten
Volgens justitie is de Alblasserdammer strafbaar omdat hij de honden de nodige verzorging heeft onthouden. De officier van justitie stelde: “De verdachte heeft de dieren in een woning aan de Kalmoes gehouden, zonder dat de dieren uitgelaten werden en hun behoeften konden doen. Verder was er geen droge, zindelijke verblijfplaats, omdat de vloer besmeurd was met ontlasting.”

Onvoldoende medische zorg
De openbaar aanklager vervolgde: “Verdachte heeft er niet voor gezorgd dat de dieren vers drinkwater hadden. Daarnaast heeft meneer de honden geen, dan wel onvoldoende medische zorg gegeven. De dieren hadden huidproblemen, ontstoken ogen, geïrriteerde nagelbedden en ontstoken oren.”

Veroordeeld
De verdachte Alblasserdammer was maandag niet aanwezig in de rechtbank. Eerder had hij verklaard dat de verzorging van de honden tekortgeschoten was door een hoge werkdruk en een drugsverslaving. Maandag werd hij bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van dertig uur. Dat was tien uur meer dan de officier van justitie had geëist. De twintiger heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doet hij dit niet, is de straf definitief.

Gestolen
Waar de honden nu zijn, is niet bekend. Anderhalf jaar geleden meldde de eigenaar dat zijn honden gestolen zouden zijn door zijn moeder. De dieren zouden vervolgens elders ondergebracht zijn. De man loofde een beloning van 2000 euro uit voor de gouden tip die zou leiden naar zijn pitbull en twee bordeauxdogs. In een emotionele oproep op Facebook vertelde de twintiger ‘geestelijk en lichamelijk’ kapot te gaan door het gemis van zijn honden. De Alblasserdammer vertelde alles op alles te willen zetten om zijn honden, waar hij veel van houdt, weer terug te krijgen.