ALBLASSERDAM – Tussen maandag 3 april en donderdag 20 april 2017 geven college- en raadsleden van Alblasserdam gastlessen over de Tweede Wereldoorlog in groep zeven of acht van de basisscholen Het Palet, De Twijn, ‘t Nokkenwiel en Ds. Joannes Beukelmanschool. Dit doen zij in het kader van het landelijke project ‘April, maand van de vrijheid 2017’. Het doel van de gastles is om met kinderen te spreken over het thema ‘Vrijheid’ en de betekenis daarvan in het dagelijkse leven.

Verleden en heden
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft specifiek voor Alblasserdam een lespakket gemaakt. De gastles is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van een Joods kind dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alblasserdam woonde. Om verleden en heden met elkaar te verbinden, bevat de gastles ook informatie over de gezamenlijke activiteiten van War Child, Save the Children en Unicef voor kinderen in actuele oorlogssituaties wereldwijd.

Kinderen van Alblasserdamse basisscholen staan stil bij oorlog / vrede, middels het adopteren van het oorlogsmonument in Alblasserdam. Ook tijdens de dodenherdenking zijn kinderen aanwezig om een krans te leggen.