ALBLASSERDAM / NIEUW-LEKKERLAND – In de polder tussen Nieuw-Lekkerland en Streefkerk wordt op korte termijn een nieuwe ambulancepost gebouwd. Dit heeft te maken met de verhuizing van de huidige ambulancepost in Papendrecht naar Sliedrecht-West. “Om te voorkomen dat we er langer over doen om in de gemeenten Alblasserdam en Molenwaard te komen, bouwen we in het komende jaar een nieuwe satellietpost voor één ambulance in de gemeente Molenwaard,” zo laat de ambulancedienst deze week weten.

De ‘polderpost’, die waarschijnlijk ter hoogte van de Zijdeweg / Middenpolderweg wordt gebouwd, krijgt voorlopig standaard geen eigen ambulance. Er zal op strategische momenten overdag en ‘s avonds een wagen van een andere post de wacht houden ten behoeve van optimale spreiding.

Splinternieuw post
De huidige ambulancepost aan de Kattestaart in Papendrecht verhuist naar het Land van Matena, tussen de wijken Oostpolder (Papendrecht) en Baanhoek-West (Sliedrecht). Op deze nieuwe locatie zal een splinternieuwe ambulance-uitrukpost worden gebouwd. Het is de bedoeling dat de verhuizing in mei 2018 plaatsvindt.

Op de groei
Het nieuwe pand wordt ‘op de groei’ gebouwd. Het krijgt, verdeeld over twee bouwlagen, een garage met wasplaats, vijf uitrukdeuren, een personeelsverblijf en kleedruimtes. Door de jaarlijks stijgende vraag naar ambulancezorg, is de post Papendrecht de afgelopen jaren gegroeid van twee naar drie ambulances overdag en ‘s avonds; en zelfs van twaalf naar 24 medewerkers. De vestiging aan de Kattestaart is daardoor na vijftien jaar te klein geworden. Het is een huurpand dat geen uitbreidingsmogelijkheden heeft. Eind dit jaar breidt het wagenpark van de ambulancedienst uit met één volledig uitgeruste spoedambulance. Deze twintigste wagen krijgt voorlopig de status van derde reserveauto. Bij toenemende drukte zijn de huidige twee reserveauto’s regelmatig niet toereikend bij uitval of onderhoud.

Polderpost
Doordat de ambulancepost opschuift naar Sliedrecht, wordt die gemeente sneller bereikbaar. Om te voorkomen dat men er juist langer over doet bij meldingen in Alblasserdam en Molenwaard wordt een satellietpost gebouwd bij Nieuw-Lekkerland. Leo Roos van de Ambulancedienst licht toe: “De polderpost zal niet groot worden. Het wordt een post met één ambulance, een verblijfsruimte, een douche en een toilet. We zijn nog in onderhandeling over de grondaankoop. Daardoor is de exacte locatie nog niet bekend. Het zal in ieder geval geen plek in de ‘middle of nowhere’ zijn, omdat de kosten voor de aanleg van riool, water en elektriciteit dan erg hoog worden.”

Meldkamer beslist
Welke ambulance opgepiept wordt bij een spoedmelding in Alblasserdam, hangt volgens Roos onder meer af van waar de melding in Alblasserdam is. “In Alblasserdam zitten we momenteel heel ruim in de aanrijdtijd van een kwartier. Door de verhuizing kan het zijn dat de aanrijdtijd iets langer wordt. Bij een 112melding zal de meldkamer bekijken welke ambulance het snelst het snelst ergens kan zijn.” In de meeste gevallen zal de ambulance van Sliedrecht-West òf van de nieuwe satellietpost op pad gestuurd worden. Eventueel is er in Zwijndrecht ook nog een ambulance beschikbaar.

Mei 2018
De nieuwe post bij Sliedrecht-West / Papendrecht moet in mei 2018 zijn opgeleverd. Leo Roos van de ambulancedienst hoopt dat voor die tijd, of tegelijkertijd, de nieuwe satellietpost bij Nieuw-Lekkerland in gebruik genomen kan worden. “We hebben er goede hoop op dat dat gaat lukken.”

Verkeerslichten
Tot slot gaat de ambulancedienst in gesprek met de eigenaar van de verkeerslichten bij Sliedrecht-West en bij Alblasserdam. Doordat de nieuwe post aan de rechterkant van de snelweg zit, moet de ambulance eerst onder de snelweg door om op de baan richting Alblasserdam te komen. “We hopen dat er met een speciaal systeem een ‘groene golf’ voor ons gecreëerd kan worden, zodat we bij een melding sneller de snelweg op kunnen rijden. De planningsnorm is dat we er bij spoed binnen een kwartier zijn, maar we zijn er natuurlijk het liefst nog sneller.”

Medewerkers van de ambulancedienst bij de locatie voor de nieuwe ambulancepost tussen Papendrecht en Sliedrecht.