ALBLASSERDAM – Een handvol Alblasserdammers heeft maandag 13 maart 2017 hun nieuwe container voor plastic afval afgeleverd bij het Raadhuisplein. Dit werd gedaan uit protest. De Damdorpers vinden de bak niet gewenst. De containers werden in ontvangst genomen door medewerkers van de gemeente en binnen gezet. Verder konden mensen hun onvrede uiten en vragen stellen bij Lex Koelewijn in Alblasserdam. Door begripvolle uitleg nam dit voor een groot deel de kou uit de lucht.

Er werden zelfs vervolgafspraken gemaakt en het publiek werd uitgenodigd om binnenkort een kijkje te nemen bij een afvalverwerker in de regio.

Stelling
In de afgelopen dagen konden bezoekers van Alblasserdamsnieuws.nl stemmen op de stelling: “Ik ben tevreden met de nieuwe container voor plastic in Alblasserdam.” 1583 mensen brachten hun stem uit. 759 mensen gaven aan het met deze stelling eens te zijn. 824 mensen gaven aan het níet met deze stelling eens te zijn.

Verder blijkt uit de reacties van de Damdorpers dat zij zich zorgen maken over het aantal keer dat de container geleegd wordt. Eén keer per maand is volgens veel mensen te weinig.

Plasticcontainer
De nieuwe plasticcontainers worden deze maand in een groot deel van Alblasserdam geïntroduceerd. Wethouder Peter Verheij hoopt hiermee dat nog meer mensen hun afval gaan scheiden, zodat er uiteindelijk nog maar 100 kilo restafval per persoon per jaar wordt ingeleverd in plaats van de huidige 233 kilo per persoon per jaar. “Later dit jaar ga ik naar de gemeenteraad om te zien of we ‘diftar’ in kunnen voeren in Alblasserdam. Mijn stelling is dat alleen deze containers in combinatie met ‘diftar’ het streven van 100 kilo per persoon per jaar haalbaar is,” stelde de wethouder vorige week bij de uitreiking van de eerste bak met oranje deksel.  Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Omgekeerd levert betere afvalscheiding en het aanbieden van minder afval een lagere variabele afvalstoffenheffing op, het vastrecht blijft echter hetzelfde. In Alblasserdam wil Verheij overigens niet werken per kilo, maar per keer dat de ondergrondse container wordt geopend. “Het systeem om per kilo te betalen is veel te duur.”

Medewerkers van de gemeente Alblasserdam namen de containers mee naar binnen.