BREDA / ALBLASSERDAM – De politie heeft in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari 2017, tijdens carnaval, twee mannen uit Alblasserdam aangehouden. De twee Damdorpers, van 27 en 36 jaar oud, worden ervan verdacht twee agenten te hebben mishandeld in het centrum van Breda.

Het tweetal zocht op zondag 26 februari rond 3.00 uur de confrontatie met de dienders. Een van de verdachten bemoeide zich met een aanhouding die op dat moment verricht werd aan de Visserstraat. Een vrouw bleek daar een vals identiteitskaart op zak te hebben. De 36-jarige man vond het nodig zich daar mee te bemoeien. Waarop de agenten vroegen hem weg te gaan. Daar voldeed de man aan, maar kort daarna kwam hij terug met de tweede verdachte. Omdat het tweetal zich vervelend bleef gedragen tegen de dienders werden ze aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Mishandeling
De verdachten verzetten zich hevig tijdens hun aanhouding. De man van 27 rende nog weg, maar kon met behulp van portiers worden aangehouden. Omdat hij zich zo hevig verzette en daarbij ook de agent in het gezicht sloeg heeft de diender tijdens de aanhouding pepperspray gebruikt. De 36-jarige man verzette zich ook tijdens zijn aanhouding en sloeg een agent tegen zijn hoofd.  Met assistentie van meerdere collega’s kon hij ook worden afgevoerd. Hij bleek drugs op zak te hebben en vond het tijdens zijn aanhouding ook nog nodig om de dienders te beledigen. De agenten hebben aangifte van mishandeling en belediging gedaan. De verdachten zijn ingesloten.

Geweld tegen politieambtenaren
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd.