ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat per 1 februari 2017 een samenwerking aan met de Dierenbescherming en met dierentehuis Louterbloemen voor een professionele aanpak van vervoer en opvang van zwerfdieren in het dorp. Beide partijen hebben jarenlange ervaring en zullen zorg dragen voor een snelle en adequate hulpverlening voor dieren in Alblasserdam. Inwoners kunnen voor dierennoodhulp vanaf dan bellen met het meldnummer van de Dierenbescherming via 0900-1120000.

Professionele aanpak
Het college heeft op 10 januari 2017 besloten een samenwerking aan te gaan met nieuwe samenwerkingspartners. De Dierenambulances Zuid-Holland Zuid, onderdeel van de Dierenbescherming, gaat het vervoer van alle aangetroffen zwerfdieren en gewonde dieren regelen. Het meldnummer van de dierenambulances is 24/7 bereikbaar via 0900-1120000.

Gediplomeerde verzorgers
Dierentehuis Louterbloemen is geselecteerd op basis van professionele standaarden op het gebied van hulp voor dieren in nood. Zowel honden als katten worden hier door gediplomeerde dierverzorgers opgevangen. Dieren die in Alblasserdam aangetroffen worden, zullen de eerste 14 dagen in bewaring worden genomen. De eigenaar heeft dan de kans om het dier op te halen. Mist u uw dier? Bel dan direct met dierentehuis Louterbloemen op nummer 078-6137902. Als u een dier aantreft zonder eigenaar of een dier in nood ziet, bel dan direct met het meldnummer 0900-1120000.

Kattenmand
Voorheen (22 jaar lang) werd het vervoer en de opvang van dieren geregeld door De Kattenmand uit Nieuw-Lekkerland. “De Kattenmand voldeed echter niet aan de voorwaarden die gesteld werden als het gaat om een professionele aanpak van vervoer en opvang van zwerfdieren in het dorp. Onder meer de dierenpolitie heeft de Dierenbescherming en dierentehuis Louterbloemen aangedragen als betrouwbare partners,” zo laat de gemeente weten.

Kosten
De service van de Dierenbescherming en Louterbloemen gaat per jaar 21.950 euro kosten in Alblasserdam.

Teleurgesteld
De Kattenmand laat weten teleurgesteld te zijn in het besluit van de gemeente. “Sinds de oprichting in 2000 hebben we vanuit De Kattenmand altijd met dierenambulances gereden in Alblasserdam. Eerst met eigen wagens en de laatste jaren met professionele ambulances die door Stichting Dierenlot ter beschikking zijn gesteld.Al die jaren werken we al in de Molenwaard en in de gemeente Alblasserdam, met liefde en plezier.  Vele honden herenigden we met hun baasjes. Katers en poezen vangen we op in De Kattenmand tot ze een nieuw huisje vinden. Zwanen, reigers, eenden en ook de kleinste vogeltjes, brengen we naar Vogelklas Karel Schot in Rotterdam om op te knappen. En voor egels en konijntjes rijden we naar de knaagdierenopvang in Delft,” vertelt Herman Bentlage van De Kattenmand.

Bedankt
Bentlage vervolgt: “Helaas komt daar nu voor de dieren en hun baasjes die in Alblasserdam wonen een einde aan. Tot onze verbazing en grote  teleurstelling. De gemeente Alblasserdam besloten deze taak uit te besteden aan de Dierenbescherming Drechtsteden. We betreuren het, maar vanaf 1 februari kunnen wij niet langer onze diensten aanbieden in Alblasserdam, wanneer u een gewonde kat, hond, vogel of kleinvee in nood aantreft. Wij zijn niet meer bevoegd om in de gemeente Alblasserdam te rijden. Daarom maken wij u erop attent dat u voortaan voor een dier in nood contact op moet nemen met de Dierenbescherming Drechtsteden die vanuit Dordrecht naar u toe zal komen. Ook wanneer u uw huisdier kwijt bent moet u contact opnemen met hen, en het dier eventueel ophalen bij asiel Louterbloemen in Dordrecht.  Het welzijn van de dieren in onze Alblasser- en Molenwaard gaat ons zeer aan het hart. Voor alle dieren die in de gemeente Molenwaard leven, blijven wij 24 uur per dag klaar staan. Als u op zoek bent naar een nieuwe poes of kater bent u uiteraard altijd welkom, dichtbij in u vertrouwde ‘Kattenmand’ aan de Hoogaarslaan in Nieuw-Lekkerland. Namens alle medewerkers; zijnde, Hans, Henk , Herman, Corrie, Ben, Ada, Hennie, Teuni, Nadien, Jane, Anneke, Marcel. Dank voor uw vertrouwen en steun in de afgelopen jaren en wellicht tot ziens.”