ALBLASSERDAM – Twee broers hebben woensdag 21 december 2016 diverse keren betaald met een gevonden pinpas. De betalingen vonden plaats bij Albert Heijn en de Coop Supermarkt aan het Scheldeplein in Alblasserdam. Een meisje had haar portemonnee met daarin een pinpas onderweg verloren. Thuis werd geconstateerd dat er bedragen van de rekening werden geschreven via ‘contactloos betalen’. Er werden onder meer betalingen gedaan bij Albert Heijn en Coop. Er werd contact opgenomen met de Coop. Daar bleek bekend te zijn wie er met de pas had gepind.

Toen één van de verdachten buiten op het Scheldeplein werd gesignaleerd, werd de politie gewaarschuwd. Die kwam met een aantal eenheden met spoed ter plaatse. De jongen was intussen echter al vertrokken. De politie laat donderdag weten dat er nog geen personen zijn aangehouden en dat er nog naar de verdachten wordt uitgekeken.

In Nederland gebeurt contactloos betalen sinds 2013 met een betaalpas. De klant met een betaalkaart die deze extra functie heeft, kan contactloos betalen. De klant houdt bij de betaling de pas tegen (of vlak bij) een zijkant van de betaalautomaat en rekent op die manier af. Met contactloos betalen kunnen bedragen tot en met € 25 worden betaald zonder pincode in te toetsen. Verder kan maximaal € 50 achtereenvolgens contactloos worden betaald, daarna wordt opnieuw een pincode gevraagd. Dit laatste gebeurde ook bij de vierde betaling van één van de verdachten.