nieuwe-afbeelding-3-mediumALBLASSERDAM – Metaalwerkers hebben maandag 28 november 2016 geprotesteerd tegen de voorgenomen ontslagen bij grote bedrijven in de regio zoals Heerema, FNsteel, IHC en Nedstaal. Dit werd onder meer gedaan met vuurwerkfakkels. In het totaal verdwijnen er ruim duizend banen in de regio. De vakbonden vinden de ontslagen onnodig. Volgens hen worden de banen overgenomen door goedkopere buitenlandse uitzendkrachten en zou de politiek in actie moeten komen om dit te voorkomen.

Afgelopen week kwamen de medewerkers van IHC al bij elkaar in Landvast om te praten over de voorgenomen ontslagen bij de scheepsbouwer. Het pijnpunt bij de werknemers bleek vooral te liggen bij de inhuurkrachten van het bedrijf. “Ik ben mijn baan kwijt. Dat was op voorwaarde dat de ingeleenden eruit zouden gaan. Nu mogen de ingeleenden blijven en moet ik eruit? Wat moet ik doen?,” vroeg één van de medewerkers van IHC zich af. Een ander voegde er aan toe: “Die ingeleenden kunnen nog geen roestige spijker in een plank slaan, maar mogen wel  blijven.”

797 ingeleenden
Volgens Marry van der Stel van FNV Metaal werken er momenteel 797 ingeleenden bij IHC. “Dan gaat het om plaatwerkers, lassers, secretaresses en meer. Een flexibele schil voor ‘ziek en piek’ is prima, maar dit zijn mensen die er soms al zes jaar werken. Dan hoor je als werkgever die mensen in dienst te nemen. Dat dit niet gebeurt, ligt niet aan de politiek maar aan de werkgever. En daarom demonstreren we tegen flexwerk en schijnconstructies in de scheepsbouw en staalindustrie,” aldus Van der Stel.

Uitbesteding
Een ander punt van zorg volgens Van der Stel is de uitbesteding van werk. “Ook nu al wordt er veel werk uitbesteed aan externe bedrijven, werk dat ook prima door het eigen IHC-personeel kan worden gedaan. Zo is de sectiebouw uitbesteed en toekomstige sectiebouw gaat naar werven buiten IHC of naar het buitenland. Het werk wordt overgenomen en het buitenland komt hierheen. Daar willen we een vuist tegen maken.”

Nieuwe ontslagronde?
Ondertussen zijn de zorgen bij de werknemers van IHC groot. “Wie garandeert dat er geen derde ontslagronde aankomt?,” vroeg er één. Een ander vroeg: “Er hangen veel orders in de lucht. Hebben we terugkeergarantie om aan het werk te gaan bij IHC als deze orders binnen zijn?”

Sociaal plan
Van der Stel van FNV Metaal zei hierover niets te kunnen beloven, maar zei wel haar best te gaan doen tijdens de onderhandelingsgesprekken. Ook Piet Verburg van CNV Vakmensen beloofde maximale inzet. Verburg: “In de ogen van de vakbonden krijgen werknemers die vanwege de laatste reorganisatie hun baan verliezen een slechte vergoeding. In het nieuwe sociaal plan staat dat zij de helft minder geld meekrijgen dan mensen die tijdens de vorige ontslagronde zijn ontslagen. Het kan zomaar dat volgend jaar twee mensen op dezelfde dag de poort moeten verlaten en dat de ene werknemer de helft minder meekrijgt dan de ander, omdat ze onder een ander sociaal plan vallen”.

IHC en Nedstaal
Royal IHC heeft werven in onder meer Kinderdijk, Krimpen aan den IJssel en Sliedrecht. Het is een van de grootste scheepsbouwers in Nederland. Nedstaal uit Alblasserdam maakte deze maand bekend er helemaal mee te stoppen. Daardoor raken aan het eind van het jaar alle tweehonderd medewerkers hun baan kwijt.

Banenmarkt
Wethouder Peter Verheij sprak maandag de metaalwerkers toe. Hij vertelde onder meer dat de gemeente Alblasserdam, naar aanleiding van de ontslagen bij Nedstaal, een banenmarkt organiseert op donderdag 8 december. “Vanuit de gemeente, OV de Noord, OKA, Nedstaal en UWV/Baanbrekend Drechtsteden wordt er gekeken hoe de ongeveer 200 gedupeerden op korte termijn ondersteund kunnen worden. Wie vacatures heeft, wordt gevraagd deze kenbaar te maken en te delen met Yvonne Eltink, HR Professional bij Nedstaal en met Baanbrekend Drechtsteden, o.v.v. banenmarkt Nedstaal. Tot woensdag 7 december kunnen vacatures doorgegeven worden via y.eltink@nedstaal.nl en baanbrekend@drechtsteden.nl .” Tot slot riep Verheij minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid op ‘over de brug te komen’ om de ontslaggolf aan te pakken.

 

nieuwe-afbeelding-3-medium

20161128_125104-medium img_8446-medium img_8467-medium img_8481-medium img_8489-medium nieuwe-afbeelding-1-medium nieuwe-afbeelding-2-medium nieuwe-afbeelding-medium 20161128_124135-medium 20161128_1244220-medium img_8419-medium img_8425-medium img_8433-medium20161116_203510-medium img_7539-medium