ValkenierMcDonalds©Ceesvdwal.nl_2 (Medium)ALBLASSERDAM – Sinds dinsdag 5 juli 2016 ontvangt McDonald’s Alblasserdam tweemaal per week een speciale gast: de Amerikaanse woestijnhavik. Deze dagroofvogel moet ervoor zorgen dat kauwen en meeuwen geen heil meer zien in een rondje McDonald’s voor een gemaksmaaltijd. En zodoende de afvaloverlast te verminderen.
Ondanks de vele afvalbakken op het terrein van McDonald’s Alblasserdam en langs de aanrijroute blijft het continu een rommeltje rond diezelfde bakken. De afvalbakken vormen namelijk een luxe dis voor voornamelijk kauwen en meeuwen. Deze vogels zoeken namelijk de makkelijkste weg om aan hun voedsel te komen. Vooral de doorrijbakken met grote opening in de aanrijroute naar McDonald’s zijn ideaal om een maaltje bij elkaar te schrapen. De vogels gooien verpakkingen uit de bakken, versnaperen het overgebleven voedsel en laten de rommel achter. Remco Bovekerk van McDonald’s Alblasserdam ziet het met lede ogen aan: ‘Het is dweilen met de kraan open. We doen er, in samenwerking met de gemeente Alblasserdam, alles aan om ons terrein en de aanrijroute netjes en schoon te houden. Maar vooral dit jaar hebben we erg veel last van de vogels. Om die reden hebben we roofvogelhouder Erik Snijder uit Nieuw-Lekkerland gevraagd om met zijn woestijnhaviken de vogels af te schrikken.’

Afschrikmiddel
De regelmatige aanwezigheid van dagroofvogels moet kauwen en meeuwen afschrikken om op en rond het terrein van McDonald’s te verblijven. Erik Snijder legt uit waardoor dit kan werken. ‘Door het natuurlijk instinct van vogels zullen zij altijd uit de buurt van roofvogels blijven. Vandaag ben ik met één havik, maar vanaf volgende week zal ik tweemaal per week met twee roofvogels komen. De kauwen en meeuwen worden dan van twee kanten opgejaagd wat nog doeltreffender zal zijn. Mijn roofvogels jagen niet op de vogels; ze zijn er puur om af te schrikken.’

Creatief
De dagroofvogels bij McDonald’s Alblasserdam is één van de middelen die het restaurant inzet in de strijd tegen afval. Regelmatig worden alle afvalbakken geleegd en rondslingerend afval weggehaald. Om ook de consument te stimuleren het afval goed in de daarvoor bestemde bakken te doen, zijn de doorrijbakken met brede opening langs de aanrijroute geplaatst. Remco Bovekerk: ‘Dit is gedaan, omdat bakken met kleppen een grotere barrière vormen voor onze gasten. Nu blijkt dat dit uitnodigend is voor vogels zullen we naar een creatieve en doeltreffende oplossing zoeken.’

Veilig
De roofvogelhouder zal op wisselende dagen aan de slag gaan. Vogels zijn slim en herkennen na korte tijd een ritme. Daarnaast kiest Erik Snijder voor de Amerikaanse woestijnhavik omdat deze vogel laag vliegt, dicht in de buurt van de vogelhouder blijft en dus niet naar de langslopende snelweg zal vliegen. Voor wie de komende tijd in de vroege uurtjes bij McDonald’s Alblasserdam langsgaat, is de kans groot de roofvogels aan het werk te zien. Het is veilig, want deze vogels richten zich niet op mensen.

Foto’s: Cees van der Wal.

ValkenierMcDonalds©Ceesvdwal.nl_2 (Medium) ValkenierMcDonalds©Ceesvdwal.nl_7 (Medium) ValkenierMcDonalds©Ceesvdwal.nl_9 (Medium)