jolanda_homeDit betreft een advertorial / blog van Jolanda Verboom van 12Fly uit Alblasserdam
Diegene die de afgelopen jaren de nieuwsbrieven van 12Fly heeft gelezen, weet dat ik vier jaar geleden bij de gemeente heb aangeklopt met een plan om schooluitval onder kinderen met een ontwikkelingsstoornis als adhd, autisme, hoogbegaafd, dyslexie of een gedragsprobleem door een andere oorzaak te voorkomen.

Het resultaat was dat de gemeente Alblasserdam twee jaar geleden is gestart met het brugcoachproject. Kinderen met een stoornis en/of een gedragsprobleem worden begeleid vanaf groep 8 tot het eind van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs. Ik was, en ben nog steeds,  heel erg blij dat de gemeente met deze begeleiding is gestart, maar ik vond en vind het niet genoeg. De afgelopen twee jaar heb ik dan ook geprobeerd de gemeente duidelijk te maken dat deze groep kinderen elk jaar tegen problemen aanloopt en daardoor op een bepaald moment uitvalt op het voortgezet onderwijs of het mbo. Ondanks cijfers en bewijzen uit onderzoeken heb ik de gemeente niet kunnen overtuigen van de noodzaak en  is het helaas niet gelukt de begeleiding uit te laten breiden over nog meer jaren. Dit betekent dat de eerste groep kinderen nu zonder begeleiding komt te zitten met alle gevolgen van dien!

Afgelopen week kreeg ik een brief van een ouder waarvan de begeleiding van haar kind ten einde loopt. In de brief geeft de ouder treffend aan wat de begeleiding voor haar als ouder en voor haar kind heeft betekend en wat het betekent dat de begeleiding stopt. De ouder heeft mij toestemming gegeven om de treffende gedeeltes uit haar brief met jullie te delen.

Dit jaar heeft hij zoveel  vaardigheden geleerd. Vaardigheden zoals plannen, omgaan met je korte en lange termijn opdrachten, hoe moet je leren, hoe maak je een toets, wat doe je als je in paniek raakt, hoe ga je om met je faalangst etc.  Ontzettend fijn . Dit zijn stuk voor stuk vaardigheden die wij als ouder hem nooit bij hadden kunnen brengen. Daarbij zit je als ouder veel te veel in je emotie. Als hij er voor mijn gevoel met de pet naar gooide en echt even klaar met hem was, kon de brugcoach ons heel goed uitleggen waar dat gedrag vandaan komt en hoe wij er mee om moeten gaan. Dit maakt dat onze ouder kind relatie niet onder druk kwam te staan. En het allemaal voor hem en voor ons wat beter in perspectief kwam’.

‘Vooraf was ons vertelt dat dit project meerdere schooljaren ondersteuning zou geven. Hoe nodig dat dat is, blijkt uit het feit dat hij tijdens zijn tweede toetsweek zo’n blackout had, dat hij niet verder kwam dan dikke onvoldoendes. Na deze periode leken alle vaardigheden helemaal weg. Alles wat hij in een jaar geleerd had, was compleet verdwenen. Gelukkig waren ze niet verdwenen maar was er een aantal maanden voor nodig om dit weer terug te halen. En om in ieder geval ook weer het zelfvertrouwen te krijgen om de volgende toetsweek het hoofd te bieden.’

‘Kortom: Het brugcoachtraject heeft ons kind voorbereid op het middelbaar onderwijs, heeft hem dit jaar onbeschrijfelijk veel ondersteuning geboden. Maar dit ook aan ons als zijn ouders.’

Ook in de toekomst om nieuwe hobbels te overwinnen, vaardigheden te laten beklijven en zaken in het juiste perspectief te laten zien, is het een noodzaak. Helaas blijft het voor de toekomst, zoals het er nu uit ziet alleen maar dromen van hoe het had kunnen zijn als we de hulp nog hadden gehad.’

‘Was getekend:

Een dankbare ouder voor wat we hebben gehad, en een verontrustte ouder over hoe nu zonder.’

Deze ouder geeft duidelijk aan wat haar kind allemaal heeft geleerd. Wat voor mij nog belangrijker is, zij geeft ook aan dat haar kind nog veel meer te leren heeft en daar hulp bij nodig heeft. Ook na dat eerste jaar op het voortgezet onderwijs. Dit is een brief van één verontruste ouder, maar ik weet zeker dat er nog meer verontruste ouders zijn. Verontrust over hoe het nu verder gaat met hun kind. Deze ouders zien net als elke andere ouder dat hun kind talenten en kwaliteiten heeft, waarmee het een goede toekomst op kan bouwen. Alleen heeft hun kind er een beetje hulp bij nodig! Hulp waar ze zo blij mee waren, maar die nu wegvalt!

Graag wil ik alle kinderen die nu zonder begeleiding komen te zitten verder helpen. Ik weet als geen ander dat het zonder begeleiding moeilijk wordt voor deze kinderen. Vier jaar geleden ben ik naar de gemeente gegaan, omdat ik weet dat de meeste ouders het meerjarige traject dat hun kind nodig heeft niet kunnen bekostigen. De gemeente heeft afgelopen week echter luid en duidelijk laten weten dat er na het eerste jaar op het VO geen begeleiding meer wordt gegeven door de brugcoach. Ik ben nu dus op zoek naar andere manieren om het toch voor elk kind mogelijk te maken de begeleiding te krijgen die het nodig heeft. Waar denk ik aan?

  • Als alle verontruste ouders zich aanmelden bij 12Fly, kan ik de kinderen in groepjes verdelen. Doordat er meerdere kinderen in een groepje zitten, kunnen de kosten per week omlaag.

  • Ik weet dat er ouders zijn die zelfs een laag bedrag niet kunnen betalen. Het zou mooi zijn als elk kind van ouders die het niet kunnen betalen, mee kan liften in een groepje van kinderen waarvan de ouders wel een klein bedrag per keer kunnen betalen.

  • Misschien zijn er ouders of grootouders van kinderen waar alles goed gaat op school die één van deze kinderen wil sponsoren.

  • Of misschien zijn er wel bedrijven die deze kinderen met al hun talenten en kwaliteiten een goed toekomst gunnen en hen financieel willen ondersteunen.

  • Er zullen vast nog meer mogelijkheden zijn waar ik niet aan denk. Als er iemand is die een idee heeft of deze kinderen kan en wil helpen, neem alstublieft contact met mij op. Ook deze kinderen verdienen een goede toekomst!

  • Wilt u meer weten over de problemen en oplossingen voor deze kinderen? Lees dan de verhalen van de kinderen en ‘Mijn droom’ die op deze site te vinden zijn.

jolanda_home

Deel dit bericht via...