IMG_6062 (Medium)ALBLASSERDAM – “Hé, u bent toch de burgemeester?,” vraagt één van de klanten zich vertwijfeld af, als hij woensdag 25 mei 2016 bij Tabacs & Gifts Wiesbrock op de Dam in Alblasserdam naar binnenloopt voor een pakje sigaretten. “Goed gezien,” antwoordt burgemeester Jaap Paans met een brede glimlach. Hij slaat vervolgens, als een volleerd kassamedewerker, het pakje sigaretten aan en noemt het bedrag. “Hij is echt fanatiek. De handen gingen vanochtend gelijk uit de mouwen. Ik hou daar wel van,” vertelt eigenaresse Lies van Tabacs & Gifts Wiesbrock.

Geld teruggeven
Tijdens het werken in de winkel leert Lies de burgemeester een aantal kneepjes van het vak: “Geld teruggeven doe je niet zo, want eerst het briefgeld geven en daar het muntgeld opleggen is irritant voor de klant. Je geeft eerst het muntgeld in iemands hand en daarna het briefgeld, zodat de klant het geld makkelijk in de portemonnee kan doen,” legt de Alblasserdamse onderneemster uit.

Kennismaken
Nog geen week geleden liet burgemeester Paans via een persbericht weten nader kennis te willen maken met de winkeliers in het dorp. Hij maakt de komende weken speciaal zijn agenda vrij op de woensdagochtenden tussen 8.30 en 11.30 uur om zich verder te kunnen verdiepen in ‘ondernemend Alblasserdam’. Lies was de eerste die op het bericht reageerde en de burgemeester uitnodigde.

Afstorten
Paans had vooraf al aangegeven de mouwen te willen opstropen en mee te willen doen in de winkel om te horen en zien wat er allemaal bij komt kijken om een product te verkopen. Die missie is woensdag ruimschoots gehaald. In zo’n twee uur tijd werden ruim vijftig klanten geholpen, waarbij zo nu en dan de hulp van Lies werd ingeroepen. Paans:  “Op deze manier doe ik veel inzicht op over bedrijfsprocessen, die je achter de vergadertafel niet opdoet. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je voor het afstorten van geld bij de bank ook moet betalen.”

Missie geslaagd
Nadat de 54e klant is geholpen en de burgemeester voor zijn vrouw nog een cadeautje heeft aangeschaft, is het tijd om afscheid te nemen. Paans: “Het was een leerzame ochtend in een veelzijdige winkel. Het was me een genoegen.” “Missie geslaagd!,” concludeert Lies, die aanvankelijk nogal sceptisch was over politici, tevreden. “Mijn ervaring is helaas dat politieke mensen vaak niet geïnteresseerd zijn in de samenleving. Dat kun je van deze burgemeester niet zeggen.”

Aanmelden
Ondernemers die de burgemeester ook een ochtendje in hun winkel willen laten meedraaien, kunnen zich per mail melden via [email protected] (of neem contact op met Caroline Smits: 078-7706010). Paans hoopt met de informatie die hij uit de gesprekken haalt, bij te kunnen dragen aan nog meer verbinding in de samenleving.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_6062 (Medium)

IMG_6075 (Medium) IMG_6080 (Medium) IMG_6086 (Medium)

Burgemeester Paans verkocht de duurste tabaksdoos uit de winkel...

Burgemeester Paans verkocht de duurste tabaksdoos uit de winkel…