rechterALBLASSERDAM – Een 38-jarige man is dinsdag 17 mei 2016 door de rechter in Dordrecht gematst. De man had in 2014 in een woning aan de Waterlelie in Alblasserdam een kwekerij met zo’n 300 hennepplanten. Verder had hij anderhalve kilo hennep in huis èn had hij de stroom voor de kwekerij afgetapt van het netwerk van Stedin. Dinsdag stond hij hiervoor terecht. Omdat de man geldschulden en een hernia heeft, kreeg hij slechts een voorwáárdelijke werkstraf van negentig uur. Dat houdt in dat, als hij de komende twee jaar niet weer de fout in gaat, hij niets van de straf zal merken.

Lage eis
Het Openbaar Ministerie had met de eis van 90 uur werkstraf al een relatief lage straf gevraagd, omdat het een zaak betreft van ruim twee jaar geleden. Normaal zou het OM het dubbele aantal uren hebben geëist. “Het is heel vervelend dat het zo lang heeft moeten duren. Daar houd ik met mijn strafeis rekening mee,” vertelde de officier van justitie.

Schulden
De 38-jarige man was in 2013 gestart met de kwekerij in Alblasserdam om op die manier snel van zijn schulden af te komen. Hij leende geld en liet de kwekerij aanleggen. In november had hij zijn eerste oogst. In februari werd hij betrapt, nadat er een anonieme melding bij de politie binnenkwam. Er werden 298 hennepplanten en anderhalve kilo hennep aangetroffen. Daarnaast bleek dat de stroom van Stedin werd gestolen. “Uiteindelijk ben ik blij dat ik gepakt ben. Ik ben er zelf ook tegen, maar het was een mogelijkheid om uit de schulden te komen,” vertelde de man.

Eis
De officier van justitie vond dat de man strafbaar is voor zijn daden en zei: “Het is heel vervelend dat de zaak twee jaar geleden heeft stilgelegen. Als dit in 2014 was behandeld, had ik een werkstraf van 180 uur geëist. Omdat het zo lang heeft geduurd, eis ik een werkstraf van negentig uur.”

Veel pijn
Verdachte Mimoun B. zag deze eis niet zitten. “Ik kan hier eigenlijk niet eens zitten. Ik heb onbeschrijfelijk veel pijn door een hernia. Zelfs ademen doet pijn. Thuis lig ik de hele dag op bed. Ik kan echt niet werken,” vertelde hij. Ook de reclassering adviseerde twee jaar geleden al om geen werkstraf op te leggen.

Lastig
De rechter vond uitspraak doen in de zaak niet eenvoudig. “Dit is een lastig geval. U kunt niet werken en u naar de gevangenis sturen gaat me veel te ver. Ik heb geen ander alternatief dan u een geheel voorwaardelijke werkstraf van negentig uur, met een proeftijd van twee jaar op te leggen,” motiveerde de rechter haar uitspraak.

Als het OM en de verdachte niet in hoger beroep gaan, is het vonnis definitief.

rechter

IMG_3043 (Kopie)