IMG_2354b (Medium)Actie op Lekdijk in Nieuw-Lekkerland moet snelheidsboetes voorkomen.
NIEUW-LEKKERLAND – De politie heeft dinsdag 10 en woensdag 11 mei 2016 snelheidscontroles gehouden op de Lekdijk bij Nieuw-Lekkerland. Dit werd gedaan in samenwerking met twee dames van S.M.I.L.E. promotions. Sinds de werkzaamheden aan de dijk, geldt er op delen van de Lekdijk een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Veel mensen bleken tijdens de controles harder dan dertig te rijden. Zij kwamen er nu vaak nog met een waarschuwing vanaf. “Maar vanaf komende week gaan we wél bekeuringen uitschrijven. En de echte hardrijders hebben inmiddels al een bon,” stelde Floris Loman, wijkagent van Nieuw-Lekkerland.

Vrolijker
Om de verkeersactie extra onder de aandacht te brengen, werd S.M.I.L.E. promotions ingeschakeld. Automobilisten die te hard reden èn automobilisten die zich wel aan de snelheid hielden, werden aangesproken. “Zo wordt de actie nog net wat vrolijker en gezelliger en het brengt de boodschap ook goed over. Als mensen bekeurd worden, zijn ze vaak gelijk heel boos. Nu kunnen we mensen, zonder te bekeuren, even aanspreken en uitleggen waarom het belangrijk is dat er niet te hard wordt gereden,” vertelt Kim Derks van S.M.I.L.E..

Ook ’s avonds en in de weekenden?
De meeste mensen snapten waarom te hard langs wegwerkers rijden gevaarlijk kan zijn. Toch waren en zijn er ook veel vragen over de 30-kilometerzones. “Dertig is wel heel langzaam als je hier in de avond over een verlaten dijk rijdt en er niemand aan het werk is. Bovendien is er juist een aparte tijdelijke weg aangelegd om de werkers ongehinderd en veilig door te kunnen laten werken op de oude, afgesloten weg. Mag je in de avond en in de weekenden wel gewoon zestig rijden?,” vroeg een automobilisten zich af. Eén van de politiemensen legde uit dat er ook dan een maximumsnelheid geldt van dertig kilometer per uur.  “Het gaat er niet om of er wel of niet wordt gewerkt. De weg is nu niet ingericht om er zestig te rijden. En overigens kan er ook ’s avonds en in de weekenden aan de weg worden gewerkt.”

Hoge boetes
Dat de boetes flink kunnen oplopen, hebben diverse Nieuw-Lekkerlanders in de afgelopen weken aan den lijve ondervonden. Wie bijvoorbeeld zestig kilometer per uur langs de werkzaamheden reed, kreeg een boete van meer dan 350 euro. Voor de kleinere snelheidsoverschrijdingen werd tot nog toe een waarschuwing gegeven. “De komende tijd worden er wél boetes uitgeschreven. We hopen dat veel mensen over de actie lezen en zich aan de snelheid houden. Dat voorkomt vervelend hoge boetes,” aldus wijkagent Loman.

Marjelle Kooijman uit Nieuw-Lekkerland schreef op haar pagina MyJells een blog over de controle. Deze blog is hier te lezen.

 

IMG_2301 (Medium) IMG_2313 (Medium) IMG_2316 (Medium) IMG_2321 (Medium) IMG_2329 (Medium) IMG_2354b (Medium) IMG_2376 (Medium) IMG_2383 (Medium) IMG_2402 (Medium) IMG_2424 (Medium)